Mona Lisast on ka aktimaal?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mona Lisa
Mona Lisa Foto: Wikipedia.org

Itaalia renessansikunstniku Leonardo da Vinci (1452 – 1519) loomingu uurija Renzo Manetti esitab oma uues raamatus segadust tekitava väite.

Manetti sõnul valmis da Vincil Mona Lisast kaks maali, millest teisel on see naine alasti, kirjutab AFP.

Manetti teooria on Itaalias laiaulatusliku diskussiooni tekitanud.

Itaalia kunstiteadlase sõnul on teisel maalil rõdul istuv naine, kelle rinnad on paljad. Manetti arvates olid mõlemad naised kunstniku kummardus jumalanna Veenusele.

Gian Giacomo Caprotti (1480 – 1524) oli da Vinci õpilane, kes tegi maali «Monna Vanna». Maalil olev naisfiguur on samas asendis kui Mona Lisa, kuid sel naisel on samuti ülakeha paljas.

Manetti arvates on see maal otsene viide, et da Vinci teine «Mona Lisa» on olemas.

Kunstiteadlase arvates võttis da Vincist eeskuju ka Raffaello Sanzio (1483 – 1520), kes maalis mitmeid Mona Lisaga sarnaseid naistegelasi.

Nii da Vinci kui ka Sanzio olid ateistid. Kuid isegi veel renessansiajastul võis avalikult ateistiks kuulutamise eest surmanuhtluse saada. Selle tõttu peitsid paljud kunstnikud jumalat eitava maailmavaate teostesse.

Manetti teooria käivitas nüüd Itaalias alasti «Mona Lisa» otsingu. Kui see maal leitakse, siis see võib olla maailma üks kallemaid kunstiteoseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles