Kas sina kannatad paraskevidekatriafoobia all?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas mustad kassid tekitavad 13. ja reedel hirmu?
Kas mustad kassid tekitavad 13. ja reedel hirmu? Foto: Reuters / Scanpix

Paljud inimesed kannatavad kummalise lohiseva nimega foobia all, mis sunnib kalendrisse vaadates näiteks lennureisist, lepingu sõlmimisest või abiellumisest loobuma.

Kui 13. ja reede sinus hirmu tekitab, siis võid end paraskevidekatriafoobide ridadesse kuuluvaks tunnistada.

Psühholoogide arvates ei pruugi inimene 13. ja reedet karta, kuid läheb massipsühhoosiga kaasa ning hakkab endale sisendama asju, mis talle tegelikult omased ei ole.

Selle foobia all kannatanute sõnul olevat eriti hull siis, kui on 13 ja reede ning must kass üle tee jookseb. On teada juhtumeid, kus inimesed vajasid kuupäevast, nädalapäevast ja kassist tingitud hüsteeriahoo tõttu arstiabi.

Kuid on olemas inimesi, kes lausa ootavad 13. reedet, kuna sel päeval on neil hästi läinud – keegi on saanud näiteks ootamatu lotovõidu.

Nimetus paraskevidekatriafoobia koosneb kolmest kreekakeelsest sõnast: «paraskevi», mis tähendab reedet, «dekatreis», mis tähendab 13 ning «phobia», mis on foobia.

Ajaloo erinevatel etappidel on numbrisse 13 ja reedesse suhtutud nii positiivselt kui ka negatiivselt.

Vanade roomlaste jaoks oli reede ilu- ja armastusjumalanna päev. Põhjamaade mütoloogiast on teada, et seal kummardati reedeti viljakusjumalannat Freyjat. Mitmetes legendides seisab, et Freyja liitus nõidadega, saades ise 13. nõiaks.

Sellest võis tulla, et 13 peetaks kuraditosinaks, sümboliseerides nõidade ja kuradi seost.

Ajaloolaste sõnul seostatakse kristlikus pärimuses numbrit 13 Jeesuse ja ristilöömisega. Jeesus löödi nimelt risti reedesel päeval ning viimasel õhtusöömajal oli koos temaga 13 jüngrit.

Prantsusmaal aga anti 1307. aastal kuningas Philippe IV käsul 13. ja reedel inkvisitsioonikohtu alla templirüütlid, kelle raha kuningas ihaldas.

Asjatundjate hinnangul hakkas 13. ja reede kartus laialdaselt levima alles 19. ja 20. sajandil. Ebausu ja foobia levikule on kaasa aidanud kirjaoskuse massiline levik ning mitmed murrangulised ühiskondlikud ja majanduslikud protsessid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles