Mona Lisal olid kulmud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse insener Pascal Cotte «Mona Lisa» uuringut selgitamas
Prantsuse insener Pascal Cotte «Mona Lisa» uuringut selgitamas Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse inseneri uuring näitas, et renessansimeistri Leonardo da Vinci kuulsal maalil «Mona Lisa» kujutatud naisel olid esialgselt tugevad kulmud maalitud.

Pascal Cotte sõnul valmis see maal da Vincil mitmekihilisena, kõige peal olev kiht tekitab optilise illusiooni naise näo kolmemõõtmelisusest, kirjutab The Telegraph.

Viimase kihi peale aga maalis kunstnik Mona Lisale ka kulmud.

«Nüüdseks on kulmud kadunud, seda kas vanal maalil toimunud keemiliste reaktsioonide tõttu või siis need maaliti hiljem üle,» selgitas ekspert.

Cotte avastas Mona Lisa kulmud, kasutades maali uurimiseks 240 megapikslist kaamerat. Selle abil avastas uurija erinevad maalikihid.

«Infrapunapildid näitasid, et da Vinci on hiljem muutnud ka vasaku käe ühte sõrme, andes sellele rohkem lõdvestunud kuju, et see naeratava näoga sobiks,» selgitas Cotte.

Asjatundja arvates nägi maal «Mona Lisa» valmimise ajal, üle 500 aasta tagasi, hoopis teistsugune välja. Taevaosa oli siis  tugevates sinistes toonides ning naise nägu ei olnud kollakat tooni.

Uuring näitas ka seda, et kunstnik oli Mona Lisa näo esialgu laiema teinud kui seda nüüd näha on.

Cotte sõnul muutis kunstnik maali, kuna soovis jätta võimalikult tõetruud ja ruumilist kujutist.

«Kunstnik katsetas mitmemõõtmelise efektiga. Esialgu võis see väga võimas pilt olla. Nüüdseks on optiline efekt aga peaaegu kadunud,» nentis asjatundja.

Cotte arvates oli «Mona Lisa» da Vinci jaoks rohkem kui maal – ta püüdis luua lausa fotolikku jäädvustust.

«Mona Lisa» (La Gioconda) on Leonardo da Vinci maal (1503 – 1506), mis kujutab Firenze patriitsi  Francsesco del Giocondo abikaasat Lisa Gherardinit.  Maal asub Pranstsusmaal Pariisis Louvre`i kunstimuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles