Näitusel «Bodies revealed» paljastatakse inimkeha sisemus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitusel «Bodies revealed» paljastatakse inimkeha sisemus - 
Solarise näitusesaalis on esil maailma menukaim rändnäitus, kus saab näha palsameeritud inimkehasid, neist välja võetud organeid, luustikke ja isegi surnud looteid.
Näitusel «Bodies revealed» paljastatakse inimkeha sisemus - Solarise näitusesaalis on esil maailma menukaim rändnäitus, kus saab näha palsameeritud inimkehasid, neist välja võetud organeid, luustikke ja isegi surnud looteid. Foto: Karli Saul
Reedel avatakse Solarise vastavatavas näitusesaalis maailma menukaim rändnäitus, kus saab näha palsameeritud inimkehasid, neist välja võetud organeid, luustikke ja isegi surnud looteid.

«Bodies Revealed» sai alguse 2004. aastal ja seda on külastanud enam kui mitukümmend miljonit inimest üle maailma. Kokku on näitusel üle kahesaja üksiku organi ja kehaosa eksponaadi, mis tutvustavad inimkeha luustiku, lihaskonna, närvisüsteemi, veresoonkonna ja elundite ehitust.

Kõik eksponaadid on aga kunagi olnud elus inimesed, kes on otsustanud oma surnukehad annetada medisiiniuuringuteks. Nii on nende kehad peale surma konserveerimise käigus palsameeritud ning organismis sisalduv vesi on asendatud vedela plastiga.

Seejärel on keha viidud vaakumkambrisse, kus plast tahkub ja mille tulemusel tekivad molekulitasandini täpsed inimkeha näidised. Ainsad elundid, mis ei ole sel moel säilitatud on silmad – need on kõigil ühtemoodi sinised. Ühe keha valmimine võtab aega peaaegu terve aasta ja neid valmistavad Hiina meditsiiniteadlased.

«Selle näitusega tahamegi seda olukorda muuta ja näidata inimestele, et tegelikult näevad nende kehad naha all päris head välja ja see kuidas keha on ehitatud, kuidas see funktsioneerib ja kuidas seda mõjutavad haigused on väga põnev,» rääkis näituse meditsiinidirektor Dr. Roy Glover.

Lisaks saab näitust külastadades vastused küsimustele: «miks on suitsetamine halb?», «miks on tervislik toitumine ja regulaarne treening hea» ja «milline nägin ma välja enne sündimist?». Nii on Gloveri kinnitusel näitusel ka tugev hariduslik eesmärk ja sinna on oodatud ka kooliõpilased ja isegi päris väiksed lapsed.

Samuti ei peaks näitust pealgama nõrganärvilised inimesed, sest midagi hirmuäratavat või ebaloomulikku seal mehe kinnitusel ei näidata. «Loomulikult tuleb lastele enne selgeks teha, kuhu nad viiakse, mida nad seal näevad ja mille poolest see oluline on,» soovitab Glover.

Inimkehade ülesriputamist Glover ebaeetiliseks ei pea ja keegi talle sellekohaseid märkusi ei ole samuti teinud. «Need inimesed, kes on oma kehad annetanud täidavad väga üllast eesmärki – nad motiveerivad elavaid inimesi täisväärtuslikumalt elama ja meil on selle näitusega samasugune eesmärk,» märkis ta.


Näitus jääb Solarise keskuses avatuks kuni veebruarikuu keskpaigani. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles