Haruldase haigusega tüdruku pisarad võivad ta tappa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haruldane haigus ei luba Walesi tüdrukul nutta. 
(Pilt on illustratiivne)
Haruldane haigus ei luba Walesi tüdrukul nutta. (Pilt on illustratiivne) Foto: Caro / Scanpix

Kaheaastane Tianna Lewis McHugh on tüdruk, kes ei tohi nutta, sest pisarad võivad ta tappa.


Walesis elavat pisitüdrukut kimbutab haruldane häda - reflektoorsed anoksilised hood, mis võivad lõppeda lapse surmaga. Tüdruku vanemate, Ceri Lewise ja Andy McHugh' argipäev seisneb võitluses selle eest, et tüdruk kunagi ei nutaks, sest just pisarad vallandavad haigushoo, kirjutab Courier Mail.

Haigushoo vallandudes näeb tüdruk välja kui surnu, tema nahk on valge ja keha jäigastunud, ta süda lõpetab löömise ja hingamine peatub.

Kui teistel sarnase haigusega lastel vallandub hoog reaktsioonina valule või hirmule, siis Tianna juhtum on sedavõrd äärmuslik, et haigushoo võib esile kutsuda ka tavaline nutt .

Tiannal diagnoositi seisund pooleteist aasta vanuselt ning sealtpeale on ta üle elanud juba kümme haigushoogu. Neist kõige tõsisem vältas kaks tundi.

Tüdruku ema Ceri, kes töötab Põhja-Walesis hotelliteenistujana, meenutab, et esimesel korral sattus ta täiesti hüsteeriasse: «Ma tõstsin ta toolist välja ja panin põrandale pikali, ta nuttis mõne sekundi ning nägi siis välja kui surnu.»

Tüdruk oli näost hall, tema huuled ja silmade ümbrus tõmbusid siniseks ning silmad pahupidi. «Ma arvasin, et ta on surnud,» jutustab ema.

Koju kihutanud isa püüdis lapsele kunstlikku hingamist teha ning see õnnestus - uuesti hingama hakanud tüdruk nuttis lahinal.

Haiglas ei osatud lapse seisundi kohta esialgu aga midagi öelda. Kahe nädala pärast hoog kordus ning seekord võitles tüdruk elu eest kaks pikka tundi. Alles siis oskasid arstid ka diagnoosi panna.

Vaatamata sellele, et muus osas elab tüdruk täiesti tavalist elu, tuleb vanematel tal pidevalt silma peal hoida. Nende ainus lootus on, et ehk kasvab tüdruk vanusega nendest hoogudest välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles