Rootsi linn Kiruna viiakse kolm kilomeetrit ida poole

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiruna kirik
Kiruna kirik Foto: Wikipedia.org

Põhja-Rootsis asub Kiruna, mis on polaarjoonest vaid 144 kilomeetri kaugusel.

Nüüd plaanitakse linn kolida 3,2 kilomeetrid ida poole, kirjutab ABC News.

Linn viiakse teise kohta, kuna seal asub maailma üks suuremaid maa-aluseid rauamaagi kaevandusi.

Rootsi riikliku kaevandusfirma Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB) sõnul tuleb osa ehitisi ja 18 000 elanikku edasi nihutada, kuna maapind ei ole kaevandamise tõttu enam stabiilne.

Juba 2004. aastal hoiatas kaevandusfirma võimuesindajaid, et edasine aina sügavamalt kaevandamine võib linna ohtu seada.

Langetati otsus linn edasi nihutada ning seda tehakse umbes kümne aasta jooksul.

Selle aasta märtsis kuulutati Stockholmis asuv arhitektuurifirma White arkitekter AB Kiruna uue ehitusprojekti võitjaks.

«Tuleb disainida täiesti uus linn ning see on meie arhitektidele suur väljakutse,» teatas White arkitekter juht Monica von Schmalensee.

Enamik Kiruna senistest ehitistest lihtsalt lõhutakse. Need aga, mida peetakse Kiruna sümboliteks, nagu näiteks vana kirik, võetakse osadeks ning pannakse uues kohas uuesti püsti.

See kirik kuulutati 2001. aastal Rootsi kõige ilusamaks ehitiseks.

Kaevandusfirma LKAB investeerib Kiruna uude kohta viimisesse 527 miljonit Rootsi krooni. Lisaks on 7,5 miljardit Rootsi krooni uutele ehitistele ning lisakulutustele.

Linna liigutamine ei ole kiire protsess. Sellega loodetakse valmis saada 2033. aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles