Rohkem kui 2000 inimest pääseb Marsi projektis järgmisesse vooru

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohkem kui 2000 inimest on maksnud ära Marsi projektis osalemise tasu. Fotol Marsi missioon simulatsioon Hawaii vulkaanilisel maastikul
Rohkem kui 2000 inimest on maksnud ära Marsi projektis osalemise tasu. Fotol Marsi missioon simulatsioon Hawaii vulkaanilisel maastikul Foto: SCANPIX

Hollandlaste projektis Mars One osalemiseks on avaldanud soovi üle 200 000 inimese, kellest 2782 on juba ära maksnud ka osalemistasu ning avaldanud end tutvustava video.

Selle projekti kohaselt peaksid esimesed kolonistid lendama Punasele planeedile 2023. aastal, kirjutab NBC News.

On teada, et tegemist on nii-öelda üheotsa piletiga ning Maale nad tagasi ei pääse.

Mars One asutaja Bas Lansdorp ei avaldanud veel möödunud kuul, kui palju soovijaid on reisi registreerimistasu maksnud.

Ilma registreerimistasuta, mis on sõltuvalt riigist 5 -  78 dollarini, ei ole võimalik teises ringis kandideerida. Teises ringis uuritakse soovijate tervislikku seisundit ning sportlikku vormi. Samuti tuleb neil vastata komisjoni ees küsimustele.

Mars One edastas, et teise vooru pääsenud kandidaatidele teatakse sellest aasta lõpul ning intervjuud algavad järgmisel aastal.

Mars One on tõsieluprojekt, milles soovitakse esimesed neli väljavalitut saata Marsile kolooniat rajama. Tegemist on projektiga, mille maksumus ulatub miljardite dollariteni. Teada on, et seni ei ole Mars One´il mitte ühegi telekanaliga lepingut sõlmitud. Samuti ei ole veel kedagi hakatud astronaudiks treenima.

Mars One tegijate sõnul saab nende projekti võrrelda kunagi Põhja-Ameerika mandrile läinud uusasunikega. Ka siis ei soovinud need inimesed kodumaale tagasi pöörduda. USA pinnal oli esimene selline uusasunike koloonia Roanoke`is.

Mars One kinnitusel on nad saanud 202 586 inimeselt osalemise avalduse. Soovi avaldanuid on 140 riigist. 24 protsenti neist on USAst, kümme protsenti Indiast, kuus protsenti Hiinast, viis protsenti Brasiiliast ning neli protsenti Suurbritanniast, Kanadast, Venemaalt ja Mehhikost.

Nende hulgas on ka inimesi, kes on end küll Mars One leheküljel registreerinud, kuid ei ole registreerimisprotsessi lõpetanud. Teada on, et üks selline inimene on ajakirjanik, kes on lihtsalt protsessi jälginud.

Mars One ei ole ainus Marsi projekt. Olemas on veel projekt Inspiration Mars, milles plaanitakse saata esmalt Marsi lennule nais- ja meesastronaut, kes uurivad Marsi olusid.

USA kosmoseagentuur NASA omakorda soovib astronaudid saata Marssi ja tema kuid uurima 2030. aastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles