Auschwitzi koonduslaagri endise komandandi tütar leiti USAst

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rudolf Höss
Rudolf Höss Foto: Wikipedia.org

USAs Põhja-Virginia osariigis elab naine, kes oli kurikuulsa Auschwitzi koonduslaagri juhi tütar.

Brigite Höss on 80-aastane pensionär, kirjutab Washington Post.

SS ohvitser Rudolf Höss oli Auschwitzi koonduslaagri juht 1940. aasta maist kuni 1943. aasta detsembrini ning 1944. aasta maist kuni 1945. aasta jaanuarini. Ta oli nii selle «surmatehase» rajaja kui ka juht.

Natsid tapsid Teise maailmasõja ajal seal 1,1 miljonit inimest, kellest enamik olid juudid.

Nüüd paljastus, et Hössi tütar Brigitte on aastakümneid elanud USAs ning tema  natsist isast ei tea ta pereliikmed midagi.

Brigitte Höss nõustus USA ajakirjanikele intervjuu andma vaid juhul, kui ei paljastata ta praegust perekonnanime ja elukohta.

«Inimesi on igasuguseid ning ma ei soovi, et minu isa tõttu peaks mu pereliikmed kannatama. Keegi võib meie maja maha põletada või meid tulistada,» selgitas eakas naine.

Brigitte Hössi sõnul kaalus ta pärast 80-aastaseks saamist paljastada lastelastele, kes nende vanavanaisa oli. Seni ei ole ta seda teinud.

«Kõik see leidis aset väga kaua aega tagasi. Ma olin siis laps ja ma ei vastuta oma isa tegude eest. Ma ei ole seni sellest rääkinud,» sõnas naine.

Rudolf Hössil ja ta naisel Hedwig Hössil oli viis last. Aastatel 1940 – 1943 elas perekond Auschwitzi koonduslaagri lähedal. Nende majast oli näha nii koonduslaagri barakid kui krematoorium.

Auschwitzi komandandi ja ta perekonna elu oli külluslik. Majas leidus palju natside poolt tapetutelt võetud väärisesemeid.

Sõja lõpul põgenes Rudolf Höss võltsdokumentide abil Taani piirile. Ta õnnestus end peita kuni 1946. aasta märtsini, mil Briti sõdurid ta tabasid.

Pärast Nürnbergi sõjakohtus tunnistuste andmist anti Höss Poolale. Poola kohus mõistis ta 1947.aastal surma ning ta poodi üles.

Brigitte Höss immigreerus 1950. aastatel Saksamaalt Hispaaniasse ja abiellus seal Iirimaa-USA päritolu inseneriga. Paar kolis 1972. aastal USAsse Washingtoni.

Brigitte Hössi sõnul on temal oma isast vaid head mälestused.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles