Täna 71 aastat tagasi ehmatas Orson Welles ameeriklasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna 71 aastat tagasi ehmatas Orson Welles ameeriklasi
Täna 71 aastat tagasi ehmatas Orson Welles ameeriklasi Foto: Wikipedia.org

USA näitleja ja lavastaja Orson Welles tekitas 71 aastat tagasi USAs üleriigilise paanika, kui eetris oli raadionäidend «Maailmade sõda», milles marslased vallutavad Maa.

Welles oli alles 23-aastane kui ta teatritrupp otsustas raadioeetris maha mängida 19. sajandi ulmekirjaniku Herbert George Wellsi ulmeromaani põhjalt valminud lavastuse, edastab This Day in History.

Welles soovis raadiokuuldemänguga ehmatada, kuid ta ei uskunud, et seda tõsiselt võetakse.

Raadiokuuldemäng algas pühapäeval 30. oktoobril 1938, kui teatati, et nüüd on eetris Orson Wellesi ja Mercury Theatri lavastatud H. G. Wellsi «Maailmade sõda».  

1930. aastad olid  raadiote kuldaeg ja pühapäevaõhtused saated väga populaarsed.

Paljud raadiokuulajad sattusid kuuldemängu kullama alles siis, kui see oli juba alanud. 

Welles juhatas kuuldemängu sisse ning siis tuli ilmateade, mis nagu poleks sellega seotud. Natuke hiljem aga oli ülekanne New Yorgis hotell Plazas toimunud peolt. Järsku katkestati sealt ülekanne ning teadustaja teatas, et Mount Jenningsi observatooriumis olev professor Farrell avastas  planeedil Marss plahvatuse. Siis tuli tantsumuusika tagasi, kuid natukese aja pärast teatati suure meteoriidi langemisest New Jerseysse.

Natuke hiljem ütles eetris olnud reporter, et  tegemist ei olnud meteoriidi, vaid marslaste laevaga.  Ta jätkas, et on sündmuspaigas ning näeb nende väljumist.

«Mu jumal, midagi roomas välja, see on nagu madu. Ja veel üks, ja veel üks ja veel üks.…Kuid nende olendite näod, mu daamid ja härrad….Need on nii kohutavad, et ma ei suuda vaadata, suu on aga V-kujuline. Kummaliselt tukslevate huulte vahelt voolab välja mingi vedelik,» kuuldus raadioeetris.

Marslased tulistasid mingitest kuumrelvadest sündmuspaika saabunud inimeste pihta. Marslased suutsid jagu saada 7000 nende astu saadetud sõdurist ning lõpuks mürgitasid nad õhku mürgise gaasiga. Üsna varsti aga «maandusid» marslaste laevad Chicagos ja St. Louisis.

Wellesi raadiokuuldemängu tegi realistlikuks sobiv taustamüra ning näitlejate hea esitus.

Reporterit mänginud näitleja ütles siis, et marslased tekitasid paanika ning tuhanded inimesed põgenevad. Tegelikkuses ei olnudki asi sellest väga kaugel.

New Jerseys istusid tuhanded inimesed autodesse ja püüdsid põgeneda, tekitades liiklusummikuid. Paljud tõmbasid endale mürgisest gaasist kuuldes gaasimaski pähe. New Yorgi elanikud aga palusid elektrifirmadel linnatuled ära kustutada, et siis marslased ei märka neid. Üks naine jooksis Indianapolises keset jumalateenistust kirikusse ja hüüdis, et marslased hävitasid New Yorgi ning soovitas kõigil surmaks valmis olla.

Kui ameeriklaste paanika jõudis Wellesi kõrvu, teatas ta eetris, et tegemist on ainult fiktsiooniga. USA kommunikatsiooniamet kontrollis, kas näidendi eetrisse lubamisega on seadusi rikutud, kuid ei avastanud mitte midagi.

Welles kartis, et rikkus raadiokuuldemänguga oma karjääri, kuid asi oli vastupidi. Hollywoodi stuudio sõlmis temaga lepingu ning tal valmis 1941. aastal klassikaks saanud film «Kodanik Kane».



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles