Sardiinia dieet lubab pikka ja mõnusat elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmarändur Dan Buettner hindab kõrgelt Sardiinia toidulauda, millelt ei puudu punane vein, juust ja köögiviljad.
Maailmarändur Dan Buettner hindab kõrgelt Sardiinia toidulauda, millelt ei puudu punane vein, juust ja köögiviljad. Foto: Reuters / Scanpix

Kas juustust, saiast ja veinist koosnev dieet võib tõepoolest eluiga pikendada? Ameerika seikleja Dan Buettneri arvates on see rohkem kui tõenäoline.


Pikaealisuse saladustest kõneleva raamatu «The Blue Zones» autor ja maailmarändur Buettner usub, et Sardiinia moodi süües võib elueale vabalt kuus aastat juurde arvutada, vahendab abcnews.com.

Telesaates «Good Morning America» külas käinud Buettner tõi ühe hea näitena välja väga tumeda punase veini, mida Sardiinial juua armastatakse.

«See on nii tume, et itaallased kutsuvad seda vino nero ehk mustaks veiniks,» rääkis rännumees ning lisas, et väga oluline on juua veini toidu kõrvale.

Lisaks soovitas Buettner süüa pähkleid, puuvilju ja köögivilju ning hoopis vähem liha.

«Liha võiks süüa kord nädalas,» sõnas mees ja rõhutas, et liha ei ole toiduaine, mida mitu korda päevas taldrikule kuhjata.

Üllatavalt vähe tähtsust omistas Buettner kalale, väites, et maailma kõige pikema elueaga piirkondades ei ole kala tarbimine kuigi märkimisväärne.

Vajaliku valgukoguse kätte saamiseks soovitas Buettner süüa rohkem juustu.

Juust Pecorino sardo, mida süüakse Sardiinia saarel, on valmistatud lambapiimast ning sisaldab hulgaliselt oomega-3 rasvhappeid. Just nimelt seda juustu söövad ühed maailma kõige vanemaks elavad inimesed.

Buettner toob veel mõned näited Sardiinia toidulaualt:

Carta de musica - õhuke täisteranisust leib, mis sisaldab rohkelt D-vitamiini.

Fava oad - sisaldavad kiudaineid ja foolhapet.

Cannonau - tume, punane vein, mida loetakse maailma kõige rohkem antioksüdante sisaldavaks veiniks.

Pecorino Sardo - lambajuust, milles on rikkalikult oomega-3 rasvhappeid.

Mandlid ja pähklid.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles