Õdedega kasvamine aitab elus paremini toime tulla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õde aitab elus ette tulevate kriisidega paremini toime tulla.
Õde aitab elus ette tulevate kriisidega paremini toime tulla. Foto: Image Works / SCANPIX

Kui oled õega üles kasvanud, oled õnnega koos, kinnitab üks Inglismaal korraldatud uuring. Õega koos sirgumine aitab keerulistes elusituatsioonides paremini toime tulla.


Ulsteri ja De Montforti ülikoolide sotsiaalpsühholoogide hinnangul aitab õega koos veedetud lapsepõlv inimestel kriisidele kindlamalt vastu seista ning nad on ka optimistlikumad ja tasakaalukamad kui need, kes vendadega kasvanud, vahendab Nachrichten.at.

Psühholoogid panid tähele, et õdedega inimesed on auahnemad, motiveeritud, neil on rohkem sõpru ja kokkuvõttes ka parem sotsiaalne elu.

Eriti elu kriisihetkedel, näiteks vanemate lahutuse korral, hakkab nn õe-boonus olulist rolli mängima, õdede toel saadakse kriisidest kergemini üle.

Uuringu autori Liz Wrighti sõnul räägivad tüdrukud meelsasti oma tunnetest ning julgustavad ka ülejäänud pereliikmeid avameelsemad olema. Õed ergutavad peresisest suhtlemist, tugevdades sel moel pere ühtekuuluvustunnet.

Huvitaval kombel selgus uuringust, et üksikud lapsed tulevad elus isegi paremini toime kui need, kes ainult vendadega üles on kasvanud. Üksikud lapsed leiavad tihti kindla seljataguse perest väljaspool.

Kõige rohkem eristusidki mehed, kelle lapsepõlv möödus vendade keskel. Nad olid pessimistlikumad tuleviku suhtes ja tundsid end kriisihetkedel abitumana. Psühholoogi hinnangul on selle põhjuseks probleemide sissepoole elamine, selle asemel, et nendest rääkida.

Muidugi ei muuda õed elu alati imelihtsaks, sest elus edu ja rahulolu saavutamisel on tähtsad ka mitmed muud faktorid. Palju oleneb ka sellest, kuidas vanemad poegade ja tütardega suhtlevad, sest näiteks tüdrukutega räägitakse rohkem, samal ajal kui poisse ergutatakse midagi tegema.

Ühe Linzi psühhoterapeudi hinnangul on ka vendadega üles kasvamises palju positiivset, näiteks võtavad nooremad õed-vennad sageli eeskujuks vanima venna.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles