Elu24 kinkis eakatele elupuu

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval rajati eakatekodus Villa Benita Baltikumi esimene seenioraed, mille tarvis kinkis Elu24 toimetus  elupuu.


Aia avamist jälgis lisaks maja väärikatele asukatele kitsas ringkond kutsutuid, kelle hulgas olid näiteks Evelin Ilves, Peeter Rebane ja Uno Loop. Enamus külalisi tegi aia heaks annetuse mõne taime või viljapuu näol.



Seenioraed arvestab oma taimevaliku ja planeeringu poolest eakate vajadustega. Aed kujundatakse nii, et seal oleks hõlbus liigelda ka liikumispuudega inimestel. Kuna vanematel inimestel võib olla kummardamine ja kükitamine raskendatud, on peenrad kõrgemale tõstetud.

Arvestatakse ka inimese meelte nürinemisega vanemas eas. Seetõttu valitakse aeda eredate värvidega ja intensiivselt lõhnavaid taimi, näiteks sirel ja ebajasmiin. Kõik taimed varustatakse siltidega.

«Läheb inimene aeda, märkab näiteks peenral basiilikut ja rõõmustab selle üle. Aga järgmiseks päevaks võib taime nimi juba ununeda. Siis ongi hea sildi pealt järgi vaadata - näe, basiilik,» seletas Villa Benita juhataja Siret Liivamägi oma kõnes.

Aia esimeses etapis rajati peaasjalikult viljapuudest koosnev tarbeaed. Õunapuudest olid enamuses esindatud klassikalised sordid, mis auväärses eas eakatekodu asukatele hästi tuttavad: «Valge klaar», «Antoonovka», «Suislepp», «Martsipan» jt. Utilitaartaimede seas rõõmustab eakatekodu asukate silma ning ilumeelt Elu24 kingitus, sihvakas elupuu «Smaragd».

Vaata galeriid Villa Benitast ning aia avamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles