Sünnitust proovinud mees vandus valudele alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu eksperimendist selgus, tulevad naised rasedusvaludega paremini toime kui mehed.
Nagu eksperimendist selgus, tulevad naised rasedusvaludega paremini toime kui mehed. Foto: Caro / Scanpix

Eksperimendi mõttes «sünnitamist» katsetanud arst pidi sünnitusvaludele alla vanduma.


Austraalia terviseprogrammi «What's good for you» juht doktor Andrew Rochford otsustas ise katsejäneseks hakata ja testida, kuidas sünnitusvalud mõjuvad.



Eksperimenti alustades oli Andrew täis enesekindlust - oli ta ju mõne aasta eest juures viibinud, kui tema naine kaksikud sünnitas ning tal oli enda arvates üsna selge pilt, mida naine läbi pidi elama.



Nüüd pidi mees ise «sünnituse» läbi tegema, kuid mitte päris üksi - teiseks katsejäneseks võeti vabatahtlikuna naine, kes juba neli last on sünnitanud.



Sünnitusvalude imiteerimiseks võeti appi elektrilised impulsid ning eksperimendi läbiviimist abistasid ämmaemand ja arst.



Alustuseks sai Andrew tunda nn eelvalusid, mille tugevust tasapisi tõstma hakati. Nagu igal esmassünnitajal muutusid ka Andrew' valuhood järjest tihedamateks ja pikemateks.



Mees higistab, kutsub appi jumalat, kuid kui see ei aita, saab ta abilistelt naerugaasi. Kolme tunni möödudes valutab patsient 60 sekundit ja puhkab 60 sekundit, et siis jälle valu kannatada.



Ämmaemand lausub «julgustuseks», et esimest korda sünnitama tulnud naistel kestavad tuhud kuni kaksteist tundi, niisiis on mehel veel üheksa tundi ees.



See on aga meessünnitajale liig mis liig ja ta loobub ning katkestab eksperimendi.



«Ma arvasin, et ma tean, mida te (naised) läbi elate, kuid hoopiski mitte. Kogu jutt sellest, et meestel on kõrgem valulävi kui naistel, on täisjama. Naised, teie võidate,» ütleb Andrew Rochford kokkuvõtteks.



Kuidas kõik täpsemalt kulges, võid näha ka allolevast videost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles