Progerocki power-trio KTU esineb sel neljapäeval Tallinnas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KTU
KTU Foto: Musiccase

Neljapäeval, 22. oktoobril annab Tallinna klubis Rock Cafe kontserdi KTU: kuulus Soome akordionišamaan Kimmo Pohjonen ning 1994. aastast King Crimsoni koosseisu kuulunud hinnatud trummar Pat Mastelotto ja samal aastal bändiga liitunud warr-kitarrist Trey Gunn.

King Crimsonist räägib hetkel kogu maailma muusikapress, kuna oma 40-ndat juubelit tähistab progerocki rajajaks tituleeritud inglise-ameerika kultusbänd oma kolme esimese albumi taas-avaldamisega.

King Crimsoni asutajaks ja ainsaks püsiliikmeks on kõigi 40 aasta vältel olnud eestlastelegi tuttav Robert Fripp. Bändi tähelend sai avalöögi aastal 1969, kui nad üliedukalt kuulsat Rolling Stone’i Hyde Parki kontserti soojendasid. Sellest hetkest olid nad suunanäitajaks kogu progerocki liikumisele, ise selle žanri klišeedesse libastumata. Fänne on neil olnud Kurt Cobainist Iron Maidenini, stiililt on nad puudutanud kõike jazzist metalini.

«King Crimsoni olulisus viimase 40 aasta rock- ja eksperimentaalmuusikas on nii suur, et paljud muusikud arvatavasti ei aimagi ise, et see bänd neile eeskujuks on. Lihtsam oleks vist nimetada neid, keda nad pole mõjutanud,» kommenteeris Crimsoni olulisust Mihkel Kleis, kes on olnud juhtfiguuriks Eesti ühes olulisemas eksperimentaalse progerocki bändis Luarvik Luarvik ning kes on viimastel aastatel leidnud muusikalise väljenduse ja väljakutse eksperimentaal-projektis EDASI.

«KC on olnud art-rocki sünni juures ja üheks olulisemaks arendatud rockmuusika helikeele kujundajaks läbi aastakümnete. Erinevalt teistest saurustest suutsid nad kohaneda uute suundadega ja on pidevalt püsinud intellektuaalse rocki eesliinil seda üha uuesti ja uuesti värskendades. Alati on nad suutnud vältida piinlikke kompromisse popmuusikatööstusega.»

Edasi ainsa püsiliikmena on Mihkel Kleis selle vaba improvisatsiooni projekti abil püüdnud leida väljundit mõistatuslikele jõududele, mille omadusteks agressiivsus, kaootilisus, katarsis.

«Kunagi pole garantiid, et asi õnnestub. Saab loota vaid oma kogemusele ja pühendumusele. Edasi kontsert peaks olema nagu eksortsismiseanss, kus pärast taluvuse piiril kogemust tekib tunne, et läbi on käidud puhastustulest,» lisas Kleis.

Kontserdi piletid on müügil Piletilevis ja enne algust Rock Café’s hinnaga 395 krooni. Uksed avatud 19:00, Edasi alustab 20:00 ja KTU 21:00.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles