Victoria hotelli restoran rikastas menüüd ulukilihaga

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Meil on tubli kokk, kes juhtkonnalt juhtnööre ei oota, vaid ise ideedega lagedale tuleb,” kiitis firmajuht Enn Rand Erik Kuusikut, kes kokadiplomi on saanud Pärnumaa kutsehariduskeskusest ja välismaalgi praktiseerida jõudnud.
“Meil on tubli kokk, kes juhtkonnalt juhtnööre ei oota, vaid ise ideedega lagedale tuleb,” kiitis firmajuht Enn Rand Erik Kuusikut, kes kokadiplomi on saanud Pärnumaa kutsehariduskeskusest ja välismaalgi praktiseerida jõudnud. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Juba oktoobri algusest on Pärnu Victoria hotelli restoranis Cafe Grand menüüs karuliha, põdramaks jahimeeste moodi ja muudki põnevat ulukilihast valmistatut.


Firma juht ja omanik Enn Rand märgib, et ulukiliha on neil menüüs esimest korda. "Oktoober on jahikuu ja mõtlesime, et miks mitte pakkuda Pärnu rahvale ja linna külalistele midagi uut ja teemakohast," selgitab ta valikut.

Menüüd tutvustades räägivad nii Rand kui restorani kokk Erik Kuusik, et metskits oleks olnud liialt tavaline, seepärast otsustati põdra ja metssea kasuks. Et klientidele midagi eksootilist pakkuda, võeti menüüsse karulihagi. Seega on erimenüüs neli ulukirooga: kaks eelrooga ja kaks praadi.

Nii kaua kui kokk meile metsanotsut grillib, kõneleme firmajuhiga liha päritolust ja hindadestki. "Tooraine on küll Eestist, aga kallim kui see, mis karjakasvatajatelt tuleb, kuna ulukiliha, nagu näiteks kohakalagi, müüakse põhiliselt välismaale. Nii et meie ostame seda sisse maailmaturu hinnaga," avaldab Rand. "Aga kuna meil on oktoobris-novembris väike ulukilihatoitude eripakkumine, oleme teinud väljamüügihinna soodsama, et inimesed saaksid tulla maitsma."

Ulukilihast toitude hinnad ulatuvad 75st 150 kroonini, olles Victoria hotelli restorani a la carte'i ülejäänud roogadega võrreldes väga soodsad.

Kokk, kellega koos kööki pääseme ja kelle käed liiguvad rohkem kui suu, mainib, et ulukiliha tahab koduloomast rohkem marineerimist ja pisut teistmoodi maitsestamist.

Eelroaks on kokk valinud karu- ja põdraliha. Kui karulihalõike pakutakse küüslaugu confit' ja omavalmistatud leivaga, siis põdrafileed kapparitega. Põdramaksaprae kohta ütleb kokk, et see on üsna tavaline.

"Valmistame samamoodi nagu jahimehed metsas, ainult et meie serveerime praetud maksa sibula-šampinjonipadjal," tutvustab ta. Grillitud metssea kõrvale valmistab kokk kartulikooke ja kaalikarulle ning serveerib roa punase veini kastmes.

Meie proovime eelroana põdrafilee salatit ja põhitoiduna grillitud metssealiha. Salat näeb isuäratav välja. Välimus ei ole petlik, salat on tõesti hõrk: küpsetatud põdrafilee mitmesuguse rohelise salati, idude, päikesekuivatatud tomatite, kapparite ning datli-ploomikastmega moodustavad elamusliku maitsekombinatsiooni. Jään veiniasjatundja Enn Rannaga nõusse, klaas head veini sobiks kõrvale suurepäraselt.

Vahemärkusena lisab Rand, et kui me räägime veinist, siis punasest; kui me räägime punasest veinist, siis Prantsuse omast; kui me räägime Prantsuse veinist, siis Bordeaux' veinist. Ja toob oma restorani rikkalikust valikust välja Saint-Emilioni pudeli. Tööajal jätame selle siiski avamata. "Aga uluki juurde võib vabalt klaasi õlut või pitsi jääkülma viinagi võtta," jagab Rand soovitusi metsseapraadi maitstes.

Kui põdrafilee on naiselikult õrn, siis grillitud metssiga on mehine kõhutäis, mille juurde pakutav kartulikook lisab tugevale lihale pehmust ja veinikaste särtsu. Aga kõigele paneb krooni omaküpsetatud leib, mida kokk salati kõrvale pakub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles