Millest räägivad erootilised unenäod?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühholoogide sõnul aitavad erootilised unenäod lahata tundemaailma ja paarisuhtega seotut.

Uurijad jätkasid, et unenägude, ka erootiliste unenägude tõlgendamine võib aidata emotsionaalseid sasipuntraid lahti harutada, kirjutab sexualhealth.com.

«Une ajal hakkab alateadvuses olev pinnale kerkima, seal on tundeid ja mõtteid, mida me ärkvelolekul ei pane tähele või surume alla. Seksi sisaldavad unenäod ei pruugi alati seksile viidata, neil võib hoopis teine sõnum olla,» selgitasid psühholoogid.

Kõige levinumad erootilised unenäod on seks töökaaslasega või kuulsusega, seksimine avalikus kohas, partneri petmine kellegi teisega, seksimine endise kallimaga, ekspartneriga seotud asjad ja näotu seksipartner.

Erootilised unenäod kolleegiga seksimisest ei räägi kiindumusest või sügavatest tunnetest selle isiku vastu. Kuigi unenäos võib seksiaspekt väga tugev olla, näitab selline uni hoopis, et kolleegi mõnda iseloomujoont hinnatakse. Une nägija otsib enda ja selle isiku vahelisi sarnasusi. See uni võib viidata ka paarisuhtes täitumatutest asjadest.

Staaride ja avaliku elu tegelastega unes seksimine ei räägi midagi staaridest. Staarid võivad olla ideaalpartneri kehastused ja neil võib olla omadusi, mida loodetakse leida ka oma partneri juures.

Avalikus paigas seksimine võib rääkida mitmest asjast. Eelkõige aga sellest, et ollakse väga enesekindel. See uni võib anda viiteid ka intiimsuhte kvaliteedi kohta ning väljendada ebakindlust, et mida teised minu partnerist arvavad.

Uned paarisuhtest väljaspool seksimisest on väga levinud. Neid unenägusid nähakse tavaliselt siis, kui ollakse mingi tähtsa asja suhtes otsust langetamas, näiteks enne kokku kolimist või abiellumist. Ka kihlumine võib käivitada alateaduses oleva ning küsitakse, et kas välja valitud partner on ikka see õige.  Petmisuni võib anda märku ka suhtes oleva inimese hingelistest probleemidest, näiteks olukorras, kus partner on väga tihti kodust eemal.

Seksuaalse sisuga unenäod endisest partnerist ei ole üheselt tõlgendatavad. Und nähakse tihtipeale esimesest suudlusest, seksimisest või suhetest, mis olid tähtsad.  Mitmete asjatundjate arvates annavad endise partneriga seotud unenäod edasi unenägija seksuaalset olukorda, mitte niivõrd ei viita ekspartnerile.

Pärast rasket lahkuminekut võib endise partneri unes nägemine aidata piinavast emotsioonist vabaneda. Kui sama inimene ilmub unenägudesse pidevalt, siis on selle inimesega seotud probleemid lahendamata.

Paarisuhte lõppemise järel võib tekkida olukordi, kus unes ei osata ekspartnerit kuhugi lahterdada. Sellised unenäod näitavad intiimsuhte lõppemist või selle puudumist.

Ilma näota seksipartner annab vihjeid, et seksuaalelu ei pruugi rahuldada. Näotu tegelane võib ka esindada partnerit, kellest unistatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles