Rakvere Pauluse kiriku konkursitöid saab näha Tallinnas

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidutöö "tintin'na:buli".
Võidutöö "tintin'na:buli". Foto: Meelis Meilbaum

Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos on avatud näitus Rakvere Pauluse kiriku rekonstrueerimise arhitektuurivõistluse töödest.


Rakvere linnavalitsuse korraldatud arhitektuurikonkurss oli teadaolevalt Rakvere kõigi aegade suurim ning viimase aja osavõturohkemaid Eestis: laekus 136 tööd 29 riigist.

Konkursi eesmärk oli leida lahendusi, et kujundada seni spordisaalina kasutatud kirikuhoonest Arvo Pärdi kontserdimaja ning anda uus nägu Vabaduse platsile.

Rakvere linnapea Andres Jaadla sõnul on linnal lootust saada nende plaanide elluviimiseks eurorahastust.

Rakvere Pauluse kirik on projekteeritud Eesti vabaduse kirikuna aastatel 1935-36, selle autor on arhitekt Alar Kotli.

Kirik sai peaaegu valmis ning õnnistati sisse kaks päeva enne Eesti vabaduse kaotamist juunis 1940, ilma tornikiivriteta ning krohvimata. Alates 1950ndatest aastatest on kirik kasutusel olnud spordihoonena.

Lisaks konkursitöödele on Rotermanni soolalaos näitus arhitekt Alar Kotli Rakvere Pauluse kiriku originaaljoonistest aastatest 1935-1943.

Need on väljas I korruse väikeses galeriis.

Viimase sõja-ajast pärineva joonisega kavandas arhitekt tornijalamile rasked luugid. Säilinud joonised võimaldavad kiriku saali ümberehitamisel arvestada algselt projekteerituga.

Rakvere näitused jäävad avatuks 15. novembrini.

Rotermanni soolaladu on avatud kolmapäevast pühapäevani kella 11-18.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles