Kui DNA klapib, saab tasuta õlut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guiness
Guiness Foto: AFP / Scanpix

Üks USA New Yorgi Iiri pubi ja üks Iirimaa pubi pakuvad meestele võimaluse teha DNA-testi, tegemaks kindlaks, kas nad võivad olla viiendal sajandil elanud legendaarse Iiri kuninga Nialli järeltulijad.

Kui see proov klapib kuningas Nialli järglaste, O`Neillide DNAga, on neil isikutel õigus tasuta õllele ja söögile, kirjutab stuff.co.nz.

DNA-testid saadetakse testimiseks Oxfordi ülikooli.

Dublini Triniti kolledži teadlaste kinnitusel võib igast 12 Iiri mehest üks pärineda Niallist.

Legendaarne kuningas Niall oli suure suguvõsa, Ui Neilli klanni alusepanija. Hiljem kandis see suguvõsa nime O´Neill ja see perekonnanimi on Iirimaal siiani levinud.

«Kuningas Nialli peetaks paljude iirlaste esiisaks,» lausus Oxfordi ülikooliga seotud, DNA-teste tegeva firma esindaja Bryan Sykes.

Sykes lisas, et uuringutes võetakse aluseks Y-kromosoom, mida antakse edasi isalt pojale. Kinnitamata andmetel oli kuningas Niallil 12 poega.

«DNA-test aitab kindlaks teha Nialli nii-öelda laiendatud perekonna liikmeid,» lisas uurija.

Uurija jätkas, et umbes kaks protsenti Iiri juurtega New Yorgis elavaid mehi võivad olla kuninga väga kauged sugulased.

DNA-teste pakuvad ennast New Yorgi vanimaks pubiks tituleeriv McSorley`s ja Iirimaal Westmeathi maakonnas Athlone´is asuv Sean`s Bar.

«Tegemist on tõsiteadusliku geneetilise uuringuga ja et inimeste jaoks seda huvitavamaks teha, kaasasime ka kaks pubi,» selgitas uurija.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles