Ametnikud teevad tööd

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahva hääl olla jumala hääl. 
ametiühingute korraldatud meeleavaldus Toopeal Riigikogu ees.
Rahva hääl olla jumala hääl. ametiühingute korraldatud meeleavaldus Toopeal Riigikogu ees. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Tuttav kaebas bussipeatuses munitsipaalpolitsei peale: „Püüavad jäneseid. Kust võtab praegu töötu bussipileti raha, kui tal ei ole sissetulekuid?"

Kui pikad on Pärnu linnas siis bussiliinid? Keskmiselt 10 kilomeetrit? Just nii pikk peaks olema vahemaa Raeküla lõpus asuvast Metsamajandi peatusest Vana-Pärnusse linnapiirini.

Vanasti kõnniti sellised vahemaad kaks korda päevas läbi. Miks on vaja töötul rikkuda oma tervist umbses bussis, kui ta võib värskes õhus jalutada? Tal pole kusagile kiiret. Niimoodi aga on ta varsti arsti ukse taga, et jälle maksumaksja raha kulutada. Politsei teeb oma tööd.

Kas kinkida või laenata? Mõnikord on see ühtviisi kulukas. Võlgasid ei maksta alati vabatahtlikult tagasi. Siis läheb võlausaldaja abi järele kohtutäituri poole. Kohtutäitur ei kiitle oma ametiga, sest väga paljudele on see lihtsalt sõimusõna. Nende relvaks on juba tuntud argument: tööd ei ole, sissetulekuid ei ole. Paljud võlgnikud on leidnud üles töötukassa või sotsiaaltöötaja, olgugi et aastaid pole ise tööd teinud.

Abistasmiskampaaniad on alati sünnitanud hulgaliselt abisantijaid. Praegu on just selline aeg.

Kohtutäiturid aga teevad oma tööd.

Maksuametisse võib anonüümse teate jätta. Keskajal korjati anonüümsed kirjad ühte musta kasti, see viidi raekoja platsile ja pandi põlema. Selline oli karistus anonüümsuse eest. Patused aga, kelle peale kaevati, pidid niikuinii põrgusse minema.

Tänapäeval, kui vahekord taevaga on ilmselgelt paranenud, ei usu paljud, et patused just põrgus oma otsa leiavad. Kindlam on maksuametile teade jätta. Me ei pea ju leppima sellega, et igipõlised ja suured sahkerdajad kasutavad meie viletsust aina enda tuluks, samal ajal kui nende ärioskus avaldub ainult maksude mittemaksmises. Milleks meile selline riik, mille kassa on tühi nagu lunastaja haud?

Maksuametnikud teevad oma tööd.

Paljud pole rahul, et meie arstid ja kiirabi päästavad muu hulgas narkomaane ja joodikuid. Pealegi meie kõikide ülejäänud korralike riigikodanike arvelt. Aga arst ei ole issand jumal, et ta võib otsustada, kellele valikuliselt abi anda. Kui kirurg kujutabki ennast vahel jumalana,  ei kujuta jumal ennast kunagi kirurgina. Pealegi on arstid andnud vande, et abistavad kõiki abivajajaid, mis seisundis need ka ei oleks.

Nii arstid teevadki lihtsalt oma tööd.

Sõimatakse advokaate, kes kaitsevad kohtus kurjategijaid. Eriti kui on tegemist sotsiaalselt ohtliku kuriteoga. Advokaat otsib üles kõik seaduselüngad ning uurijate möödalaskmised, mis kergendavad tema kliendi käekäiku. Ta teeb oma tööd.

Selleks, et kohus kurjategijale saaks õiglase karistuse määrata, on veel teine pool: uurijad ja prokurör. Just nemad peavad leidma üles kõik kuritegu tõendavad paragrahvid ja ümberlükkamatud faktid.

Nad peavad samuti tegema oma tööd.

Ilma nende ja paljude teiste töötajateta riiki lihtsalt ei eksisteeri. Riigi alus on seadusandlus. See peaks olema ametnikele sama, mis issanda kümme käsku jumalasulastele. Kuid kas te siis tõesti usute, et on olemas riik, kus puudub korruptsioon, altkäemaksud ja ringkäendus? Selline seaduskuulelike kodanike kooslus. Teile meeldivad muinasjutud?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles