Adolf Hitleri hambaaukudes oli juutide kuld

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitleri hambaaukudes oli juutide kuld
Adolf Hitleri hambaaukudes oli juutide kuld Foto: Wikipedia.org

Saksa ajaloolase Henrik Eberle sõnul lasi natsi-Saksamaa diktaator Adolf Hitler oma hambaarstil enda hambaid parandada koonduslaagrisse saadetud juutide kuldhammastega.

Tegemist oli juutide kuldhammastega, mis nende suust välja tõmmati, kirjutab The Telegraph.

Eberle ja meditsiiniprofessor Hans-Joachim Neumann andsid hiljuti sellel teemal välja raamatu «Kas Hitler oli vaimuhaige?»

Teooria põhineb dokumentidel, milles seisab, et Hitleri hambaarstil Hugo Blaschkel oli ligi viiskümmend kilogrammi hambakulda, mis pärines koonduslaagritest.

Eberle väitel lasi Hitler oma hambaarstil 1944. aastal panna oma kümnele hambale kullatäidise.

«On olemas tõendusmaterjal, mille kohaselt Blaschke sai hambakulla koonduslaagritest. Kuna sõja tingimustes oli raske hambakulda leida, siis võeti see ohvriks toodud juutidelt,» selgitas ajaloolane.

Eberle kinnitusel ravis Hitleri hambaarst ka teiste kõrgete natsitegelaste hambaid. 1941. aastast pärit dokumendis seisab, et Blaschke töötas SSi juhi Heinrich Himmleri alluvuses. Samuti on seal kirjas, et Himmler varustas teda 50 kilogrammi hambakullaga.

Dokumente on ka selle kohta, et Blaschke ravis näiteks Luftwaffe juhi Hermann Göringi hambaid.

Berliini Charité ülikooli professor Hans-Joachim Neumann lisas, et Hitleri julmusi ja kuritegelikku käitumist ei saa panna ainult tema väidetava raske lapsepõlve süüks. Natsi-Saksamaa diktaatori puhul tuleb arvestada mitmete väga erinevate asjaoludega, kaasa arvatud ka tollaste ühiskondlike oludega, mis võimaldasid tal esile tõusta ja domineerijaks saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles