Nevada kõrb võib saada maa-aluse linna?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nevada kõrb võib saada maa-aluse linna?
Nevada kõrb võib saada maa-aluse linna? Foto: Wikipedia.org

Kanada Toronto ülikooli tehnoloogiainstituudi noored teadlased käisid välja maa-aluse linna Sietch Nevada idee.

Idee saadi Frank Herberti 1965. aasta ulmeromaanist «Dune», mis räägib kõrbestunud planeedist Arrakisest, kirjutab LiveScience.

Teadlaste arvates on selle romaani puhul tegemist esimese «planetaarse keskkonnaromaaniga» ning võib olla ka meie planeedi tuleviku ettekuulutajaga.

Inimesed ei saa sellises kõrbekeskkonnas elada ja selle tõttu elavad nad maa-alustes väikestes oaasides, kus elu võimalik on. Need paigad kannavad nimetust Sietch.

Sellises keskkonnas on veel kulla väärtus ja see, kes kontrollib veevarusid, valitseb kõigi ja kõige üle.

Intergovernmental Panel on Climate Change andmetel on maailma paljudes paikades juba veepuudus.

«Tulevikus võivad tekkida kliimamuutusest tingitud «veesõjad», kui temperatuurid jätkavad kasvamist nagu senini,» selgitasid uurijad.

USAs tehtud uuringud näitasid, et sealset edelaosa ohustab kuivus ja kõrbestumine.

«Sietch Nevada projekti eesmärgiks on rajada veereservuaarid ja uued elukohad. See imiteerib tavapärast linna, kuid see on maa-alune oaas. Sinna rajatavad veekanalid asendavad maapealseid kuivanud veekohti. Pole välistatud, et tulevikulinnad on väikesed maa-alused oaasid, kus on olemas kõik eluks vajalik, » sõnasid projekti välja töötanud.

Arvutijooniseid vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles