Intelligentsete naistega abielluvad mehed elavad kauem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Intelligentsete naistega abielluvad mehed elavad kauem
Intelligentsete naistega abielluvad mehed elavad kauem Foto: SCANPIX

Rootsi psühholoogide sõnul elavad intelligentsete naistega abielluvad mehed kauem.

1,5 miljoni inimesega tehtud uuring näitas, et naiste hariduse ja harituse tase mängib paarisuhtes tähtsamat rolli kui meeste haridus ja haritus, kirjutab Journal of Epidemiology and Community Health.

«Haritud ja avara silmaringiga naised toituvad tervislikumalt ja nende eluviis on tervislikum. Naiste harjumused mõjutavad ka nende partnerite ja perekonna harjumusi,» selgitasid psühholoogid.

Nad jätkasid, et tavapäraselt on naise õlul koduse mõnusa õhkkonna loomisel suurem roll.

«Haritud ja nutikad naised teavad, kuidas oma lähedaste eluviise parandada. See omakorda aitab kaasa tervise paranemisele ning võib tagada mõlema partneri pikema eluea. Meeste haridus ja haritus siin eriti suurt rolli ei mängi,» nentisid uurijad.

Psühholoogid uurisid 13 aasta jooksul 1,5 miljonit rootslase elustiili ja selle perioodi jooksul surnute surmapõhjuseid, kaasa arvatud ka vähki ja südamehaigustesse suremist.

Uuring näitas, et naiste haridustase mängis paari elustiilis ja meeste eluea pikkuses suurt rolli. Meeste puhul osutus tähtsaks mitte haridus, vaid sissetuleku suurus.

«Perekonna ja paari sissetulekud mõjutavad samuti elustiili ja eluiga. Kuid siin on meestel tähtsam roll, kuna traditsiooniliselt vastutab mees siiani pere materiaalse poole eest,» nentisid psühholoogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles