Tiit Made ütleb homme ooperiloengu

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusteadlane ja poliitik Tiit Made leiab meelekosutust muusikast. Jõudu mööda jagab ta helide maailmast leitud rõõmu teistelegi.
Majandusteadlane ja poliitik Tiit Made leiab meelekosutust muusikast. Jõudu mööda jagab ta helide maailmast leitud rõõmu teistelegi. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Vanemuises täna, 2. oktoobri õhtul etenduva ooperilavastuse „Hoffmanni lood" eel peab Tiit Made ooperiteemalise loengu.

Oma juttu heli- ja pildinäidetega illustreerides kõneleb Made „Hoffmanni lugude" autorist Jacques Offenbachist, 1881. aastal Pariisis esietendunud ooperi loomisest ja lavale toomisest ning skandaalidest selle heliteose ümber.

„Saja opereti kõrval komponeeris Jacques Offenbach vahetult enne surma vaid ühe ooperi, millega aga kindlustas endale kindla koha ooperiloojate auväärses juhtkomponistide nimekirjas," on ooperiasjatundja Made tõdenud.

Majandusteadlane ja poliitik Made on leksikoni „Ooper. Operett. Muusikal" autor. Meelespea sisaldab teavet ligi 800 ooperi, 400 opereti, 250 muusikali, peaaegu 600 laulja ja näitleja, 400 helilooja, üle 100 dirigendi, 150 libretisti, lavastaja ja produtsendi kohta.

Made loeng algab homme tund enne etendust ehk kell 18 Vanemuise suures majas ning tüki publikule on loeng loomulikult tasuta.

Maailmas kõrgelt hinnatud vene teatrimehe Dmitri Bertmani lavastatud „Hoffmanni lugude" homsel etendusel laulavad peaosi Kristian Benedikt (Leedu), Riina Airenne, Atlan Karp, Alla Popova, Svetlana Trifonova (Venemaa) ja Karmen Puis. Etendust dirigeerib Lauri Sirp.

„Hoffmanni lood" esietendus Vanemuises tunamullu märtsis.

Ooperit mängitakse Vanemuise suures majas järgmist korda 18. oktoobril. Et lektor Made selle ajani puldis püsib, et loengut uuesti hakata, on enam kui kahtlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles