Gootilibu: armastan mängu ilusa ja õõvastava piirimail

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libu aka Marek Kaldma libises Superstaari saatest välja. Libule sai saatuslikuks 7. septembril Vene Tearis toimunud teatrivoor.
Libu aka Marek Kaldma libises Superstaari saatest välja. Libule sai saatuslikuks 7. septembril Vene Tearis toimunud teatrivoor. Foto: Karli Saul
Täna vastab lugejate küsimustele superstaari saatest komeedina meie staaritaevasse lennanud Gootilibu.

Libu vastas vaid neile küsimustele, mida pidas kõige olulistemaks või põnevamateks ja mille vastustest saab ka vastused paljudele muudele postitatud küsimustele. Kõik järgnev on piiritletud siiski väga tagasihoidlike, kuid äärmiselt huvitavate vastustega...

Kui palju peab ennast vihkama, et enda välimusega nii teha?

Naljakas. Ennast peab armastama äärmiselt palju! Kui end vihkad, ei tee sa endaga midagi ja oled lihtsalt olemas. Inimene on kui vihik või kaustik tulles siia ilma. Kes abijoontega, kes ruuduline.

Aga ühtäkki kui saabub minemine, vaadates sul silma, oled jõudnud tõmmata vaid äärjooni. Needki kõveralt. Või valge, maalinguteta igav serviis. Kogudes elu ajal ainult enda sisse tolmu ja puhudes seda laiali kui väike allasurutud hingeke ümber läheb. 

Olete sündides, kui paberileht. Kirjutage ja joonistage sinna, las arm rebib lõuendi lõhki, või tõmmake sellega ninna, või voltige lennuk ja lennake, või ehk... ehk keerake kas või pläru! lihtne! Või laske end matta, leheke kopitusega katta. Nagu nõukaaegsed raamatud pööningul. Samas kui nendegi sisu võiks olla me endi luust katusekambris.

Joomine on lahe? Oled ise ka lahe?

Joomine pole lahe. Võimalik, et  imaginaarselt, nagu kõik mõnuained. Joobes olla aga võib olla tõesti lahe. Kust ma seda tean olen ma lahe või mitte, eriline või mitte. Mis tähtsus sel on? I am me, I am free.

Pead ennast intelligentseks inimeseks. Andeks, aga millist intelligentsuse taset näitab Sinu arvates avalikult otse pudelist kange alkoholi pruukimine, nagu piltidelt näha on?

Huvitav mispärast peetakse joogipudelit alati intelligentsusskaalaga mõõteriistaks? Mida rohkem täis, seda rohkem mõistust ja mida rohkem tühjem seda vähem?  «Tere, paluks mulle üks hallolluse mõõtur! Jah, seesama mis alati, 0,5l» 

Nii saab küll pealiskaudselt inimesi selekteerida, kui see pole näitaja kahjuks. Teleekraanil pauside ajal patseerivate saku delight sarnaseid limonaadseid jooke libistavate solaariumineegrite näitamine on tunduvalt avalikum, kui avalikus kohas alkoholi tarbimine.

Seni kuni mu veiniklaasi hoidmine tänaval on tunduvalt väiksema avalikkuse tähelepanu all, teen ma seda edasi. Või pigem äkki näitan noortele just profülaktika ja sotsiaalabi mõttes, et mis võib juhtuda kui tarvitate alkoholi...

Mismoodi sa eriline oled sellise riietusega, kui nii käisid gootid riides juba ammu sajandeid tagasi. Kui sa ei taha teiste moodi riietuda ja omapärane olla, siis miks gootide välimust matkida?

Me ei nimeta endid erilisteks, teised pigem meid. Ai kurat! Ju on siis minu teadmised valed. Järelikult eksisteerisid ka punkarid sajandeid tagasi. Aga näed, saime teada nüüd, et jälle üks juutidest illuminaatide vandenõu ja tõestus, et gootide ajalugugi on samuti kokkulepitud sündmuste versioon möödunust.

Olgu- Jah, gooti subkultuur tekkis 80ndate algusajal.  Jah, gootide rõivail on laene teatud ajaperioodist. Victorian goth, medieval goth jms.

Jules Verne või Edgar Allan Poe? Charles Baudelaire või Dante Alighieri?

Väga asjalik küsimus. Loomulikult Charles Baudelaire! Suht minu surnuaeda teema. Kes autoriga kursis, see mõistab. J.Verne lummus jääb algklassi. Kuna olen romantismi austaja ei saa välistada Edgarit, kuigi ei fänna. Dante tõmbaksin üldse maha.

Lp Marek Kaldma! Kelleks tahad tulevikus saada?

Tahan tulevikus nooreks saada. 

Kas töötad/ oled töötanud kusagil?

Hetkel mitte (on pakkumisi) Olen.

Kes on sinu suurim eeskuju?

Hmm... Kirjanik Soren Kierkegaard, Orwell, Oscar Wilde on olnud. Kes hetkel, sellele peaksin rohkem mõtlema. Hiljuti leidsin vana jaki millele ammu markeriga kirjutanud olin Gary Moore.

Kas on mugav niimoodi riides olla, mis kõige rohkem ebamugavust põhjustab?

Pole tähtsust mis seljas on. Riietega on alati ebamugav käia ju...

Millist erakonda eelistad?

...

Mida teeksid teisiti, kui oleksid Eesti president?

Parlamentaarse riigi presidendil on liiga väha volitusi, et ma miskit teha saaks isikliku visiooni huvides...

Millise filosoofiasuuna juude oled praeguseks jäänud? Kas tegeled ikka kunsti ja imelike asjade kirjutamisega nagu kooliajal ja kui siis, mis on su lemmikstiil?

Olen solipsist filosoofilistelt vaadetelt (see peaks juba enamikele asjadele vastuse andma). Loominguline stiil? Flirt romantismi, kui ka realismiga. Liigun mõlemas õukonnas. Lemmikväljenduseks ja sümbolistlikeks märkjoonteks oleks: mäng ilusa ja õõvastava piirimail. Glamuur ja räpasus. Ilu püüdmine musta liblikavõrguga. Võrk omakorda auklik, kus püütud ilu kauaks ei püsi.

Kas soovahetus opile oled mõelnud? Ma isegi toetaks rahaliselt.

Nüüd ma pean plaani pidama, sest nagu näete, leidsin potensiaalse rahapettuse ohvri....

Ütle kõige ekstreemsem koht kus sa oled avalikult või intiimselt seksinud?

Ei mina tea. Mul on seejuures midagi muud ikka vaadata. Objektil olles ei jää ju aega uurida ümbruskonda -  voodilinu, keldris olevaid ämblikuvõrke, vaadet kaarsillalt või ülemuse kabinetist...

Minu küsimus on, et millisena sa kujutad ennast ette, kui sa oled väärikas vanuses pensionär?


Maani sametmantlis, pikkade valgete juuste lehvides kõndimas jäätunud sügislehtede krõbina saatel vanas surnuaia pargis. Eakohasust pilkava edeva jalutuskepiga sammaldunud teepeenart mõõtmas, mõtteis mõni samavõrd sammaldunud täitumata unistus.

Sügava kapuutsi või kaabu alt paistmas kahvatul näol kontrastpunased huuled, mis hingeauru udusse suudeldes teineteise suhtes nii igatsevas kauguses näivad. Koos läikega silmis moodustab see viimase, surmale näkku sülitava helgi hallistuvas maailmas.

Kui sa kirjutaksid raamatu, siis millise?

Kirjutangi hobikorras - «Hingede koonduslaager» olen kaustiku ja arvutis faili nimeks pannud. Selline luule ja novelli teema.

Kas sa suhtled täiesti vabalt ka täiesi tavaliste inimestega?

Otse loomulikult. Oeks rumal kõiki inimesi välimuse põhjal liigitada. 

Te näete nii lahedad välja! Tahan ka gootiks saada sest see on nii vinge nagu. Mida ma peaks tegema?

Ei soovita sel juhul. Nii tekibki poegooti/poepungi ja trendi teema. Üldiselt sellisteks saadakse/muututakse, mitte ei hakata. 

Kas Tõde (objektiivne reaalsus) lähtub inimesest endast või on see pärit väljaspoolt inimest?

Objektiivne reaalsus on illusioon. Subjektiivsete mõtete projektsioon. Konsensus-reaalsus milles elame, pole tõde.

Kas Che Guevara oli kangelane või mõrtsukas?

Kommud pole kangelased minu jaoks. Eestlasena minu poolehoid temasse puudub. Aga tasub kindlasti äriinimestel malli võtta- särke müüb see mees ikka fucking hästi...

Kas sa kaitseksid relvaga Eesti Vabariiki?

Puht patriooditundest, jah, ma kaitseksin. Kui aga tõdeda, et suuremad sõjad on üldjuhul kokkumäng, mille taga on üks ja sama jõud kindla eesmärgiga, siis paraku ei ole sel pikemas perspektiivis mõtet. Suurim vangistus on see, kui inimene teab, et ta on vaba, kuid tegelikult pole seda.

Olen juba selline, kes ei oska või ei taipa süsteemi teenimise kohustust. On võimalus olla kas üks orjarassist või teine - see parem variant - osa püramiidi ladvikust, kes selle massiga manipuleerib. Võid ka olla teistest kõrgemal või viltusem olev nael, kuid haamer tabab sind seega kõige ennem ja surub vastu planku kus on teised, enne kui jõuad selle akna eest lahti kangutada.

Kas sul on midagi neegrite vastu või? Ses mõttes, et sa nii valge oled ja ei päevitu.

No näiteks kuulsate mustanahaliste vastu mitte midagi - teevad ju oma tööd ja lõbustavad valget inimest...  Aga probleemi nendega suhtlemises ei näe.

Et miks sa superstaari saatesse läksid, kui sa teadsid et sa ei oska lauda?

Puht strateegilise eksperimendi sooritamiseks ja peo meeleolust tingitud rutakast mõttekäigust. Aga kui analoogse formaadiga saadet teha, siis võiks see olla bändide otsimine produtseeritava artisti asemel.

Mida sa arvad eesti inimestest?

Ühed konservatiivsemad inimesed. Oleme matsirahvas. Kultuur on liiga noor, peaaegu olematu, et midagi erilist tahtagi. Paraku või õnneks, väärtusetu kaduv väärtus.

Seksuaalne orientatsioon.


On olemas ja ei vaja orienteerumist sel maastikul. Hetero.

Ära ei taha surra?

Surra? Regress vaimsel pinnal. Isiksuse ja identiteedi puudumist, unustada olemus vajudes olemisunustusse ja hakata lihtsalt olemas olema/olemises kulgema... Kindlasti ei taha.

Mis on elu mõte? Kes su sokke peseb?

Paljudel inimestest piirdubki see piltlikult öeldes sokkide pesemisega. Aga mul on jaapani sokid- need pesevad end ise. Elu mõtte defineerimine veniks liiga pikaks. Võib-olla on kunagi on mõni muu võimalus. See oleks blogismi mõõtmeis lahatav mõttekäik. 

Mida sa teeks, kui sul oleks kolm soovi?

Kogu maailma hõlmav totalitaarne režiim. Aga sellega kaasneks vist ajaloo suurim revolutsioon ja globaalne massikatastroof. Lihtsam oleks soovida, et kõik inimesed avaneksid. Teadvustaseme tõusu. Siis ei peaks eelnevat ellu viima.

Kas teile meeldivad vaid tüdrukud, kes viljelevad samat stiili nagu te ise või on ka tavalistel tüdrukutel võimalus löögile saada?

Ei vali relva läike järgi, vaid hävitusteguri... nii et...

Hei! Kas oled vallaline või hõivatud?

Olen hõivatud vallalise olemisega...

Kas osaleksid mõnes pornofilmis (kui pole juba jõudnud seda)?

Kupeldajana.

Mis oli viimane raamat mis läbi lugesid?

FSi luuleraamat - «Alasti ja elus». Väga hea on.

Milleks alkoholi juua?


No võib jääkuubikuid ka teha ja lutsutada, kui konsistents rolli mängib.

Mida arvad scene kididest ja päris emo kididest?

Scene kidid on kaunid. Emo liiga leebe teema minu jaoks.

Mis teema sul Relikaga on, et te koguaeg ninapidi koos olete?

No mõned sünnivad pead koos, teised istmikud koos. Ju me tulime siis ninad koos. Mu parim naissoost sõber.

Kas sa raseerid oma kulme või oled kõik ära kitkunud?

Kiiritus. Ikka kiiritus.

Milline eestikeelne sõna on sinu jaoks ilusaim.

Sõnapaar «elegantselt vulgaarne».  Aga kui võõrsõnad ei loe siis... «õite põrm», «vormituse voorus» või siis «uduloor» või «käbi» või «südameuss».

Kui kõrgelt sa kukkunud oled? Ja mitukümmend korda?

Usun, et sinu korruse aknast olen juba mööda roninud ning jätkan ronimist. Utoopiline soov jõuda üles valguseni, siis hüppan alla ja purustan maapinna, millele toetuvad vundamenditud tornid milles elate.
 
Kas sa usud, et saad sellisena välja nähes hakkama kogu elu?

Saan paremini hakkama, kui normaalse välimusega.

Kas sa «mees» ei karda, et kui sa käid sellise särgiga, milles on sõnum «LEGALIZE CHILD PORN» ( tõlge : legaliseerige laste porno ), et sa võid niimoodi peksa saada ?

Pole küll sellist särki kandnud, aga kui kannaksingi siis ei saa ju avaldada tegelikku tõde selle kohta, mis nii palju poleemikat tekitab.

Kas hoolitsetud korralikes riietes tüdrukud pole mitte kenamad?

Kõik tüdrukud on kenad. Mu maitsemeel on lihtsalt joonistatud musta värviga.

Millega teie oma vaba aega sisustate?

Kõigega olenevalt sellest kellega koos olles. Oleme kas kontsertidel või üritustel, tuttavaga luuleõhtul, teejoomis peol või võtame hoopistükis viina või jalutame niisama või istume mättal juttu ajades.

Kes sisustab aega muusika tegemisega, kes kirjutamisega, kes õppimisega jne. Ühel päeval leiad end teatrist, teisel hetkel aga aitad sõbral koolitööd teha ise sellest midagi aru saamata.  Mis iganes. Tegevusi on liialt palju, et ei jõua kõigega tegeleda ja ei jõua igale poole minna.
 
Mis te suvel teete? Rannas ka käite? Suht palav on vist nende musta värvi riietega suvel?


Suvel elu nagu igal muul ajal. Rannas käin vahest. Õhtuti või kui seal päeval kuskil istuda on varjus. Ei meeldi päiksevalgus. Soe on. Aga sageli ei satu, sest seal pole teha miskit ju. Peale mööduvate inimeste miimika vaatlemise ja põhjuse juurde fantaseerimise.

Kes kiirustab koju ja mõtleb mida naisele seekord kokku valetada, kes on vihane vanemate peale et peole ei saa või kuhu küll tormab see portfelliga pudelipõhjadega pruunides kukekates pükstes mees, jms mõtteid mõlgutada kiikpingil kõlkudes.

Kuidas suhtud meie riigi ja üldiselt enamiku maailma narkopoliitikasse?

Kui rääkida näiteks narkokuritegevusest, siis karistused on liiga karmid ja ületähtsustatud muude kuritegude kõrval. Kahjuks karistusseadustiku järgi meie riigis igatahes kaalub uimastite omamine ja levitamine üles tapmised, vandaalitsemised, vägistamised, jms isikuvastased kuriteod (isikuvastaste kuritegude, mis tuleneb sageli aju impotentsusest-inimlollusest, mis omakorda on andestamatu minu silmis, soovitan karistumeetmeks maha laskmist. Võimalusel kohe kuriteopaigal). 

Milleks, mille nimel Sa esined? Mida Sa välimusega saavutada tahad? Tähelepanu rõivatükkidele, erinev olemisele? Kas sulle on nii tähtis oma välimus?

Kõigepealt vastus viimasele:  Kas sulle on tähtis Sinu välimus? Kanda korralikke ja ilusaid riideid? Kui ei, siis viska räbaldunud teksad jalga ja joonista vertikaalsed kulmud pähe...  Tunnistan, et mul on küll tähtis.

Eesmärk ei ole see,et näida võimalikult erinev. Eesmärk on olla sina ise ja olla võimalikult vaba. Teadmine, et sa võid välja näha nagu tahad (näiteks kasvõi nudistid) ja teha mida tahad, teades et see pole kellegi asi ega kellegile huvi ei tohiks pakkuda. Vabanemine normidest ja piiridest mida pole olemas.

Eestlased peavad alternatiivseid välimus-või elustiile väga ebanormaalseiks või erilisteks. Aga on suuremaid riike, kus meil on ka oma linnaosad, muust rääkimatagi. Niivõrd kui ebanormaalne on eritustuda normist, siis samavõrd ebanormaalne on ka normi sulandumine.

Igal inimesel on oma individuaalne maailm ja sellega võivad kaasneda visuaalsed erinevad vormid. Mul igatahes pole aega vahtida ega imestada teiste omade üle, mu enda oma on piisavalt suur ja lai mängumaa.

Kui püüda oma erilisusega välja pürgida nii-öelda hallist massist, satud lõpuks ikka teise massi. Või kui tahad eluprobleemide eest põgeneda uimastite abil (magamine on ka üks variant) satud lõpuks teise maailma, kust on vaja jälle omakorda välja pääseda. On ainult valida millises massis soovid elada ja mis sinu jaoks parem. Süsteem ruudus ehk süsteem süsteemis...
 
Kas sa arvad, et kui sul on selline välimus, et sa oled siis lahe?


Enesehinnang peaks väga madal olema, et arvata vastupidist.

Kuidas suhtud teistesse muusika stiilidesse, mis on teile täielikud vastandid, näiteks hip-hop.

Mõni sõber kuulab. Endale ei meeldi.

Üksinda mõnes linnas öösel julged ringi käia, ilma oma nn «jüngriteta» või sõpradeta? Kas ei karda, et sind su välimuse pärast «karistatakse»?

Päeval kui ka öösel olen ma väljas, hommikul jään magama... Huvitav, et miks just arvatakse et alati võib öösel näiteks kuskil peksa saada/anda, kui päeval on kordades inimesi rohkem tänavail.

Kui kulme niimoodi ära ajada, siis mingis vanuses enam kulmukarvad tagasi ei kasva! Mis siis jäädki kulme vildikaga, igal hommikul, pähe joonistama ve?

Vähe poh pole või? Käin ilma kulmudeta. Lihtne. See on nagu tattoveerimisegagi. Ma ei taha vanast peast mõelda, et kuradi kahju et ma end ikka täis ei tattoveerinud ega kulme maha lõiganud, seda-toda ei teinud või kolmandat ei sõimanud. Kui ma tean, et võin hiljem midagi kahetseda või tean, et teen midagi valesti, siis ega seepärast saa tegemata jätta. Oluline on, et tead mis teed. 
 
Tere Gooti-Libu! Mis piirkonna gootiks sa end pead, Therving või Greuthung? Kas aaria-kristlus lubaks üldse litsi staatust või oleme ausad, oled lambi iseehakanu, kel kivist mänguasjad ja kõrged aknalauad ning nüüd lööb kiiks välja lihtsalt?

Eheh. Geniaalne. Aga jutt ei käi paraku gooti hõimudest.  Kristlus ei mängi minu jaoks mingit rolli aga vahva on vaadata kuidas mõned lasevad sel end pimesi mõjutada. Kivist mänguasjad on head. Kõvad, teravad ja külmad. Mängime? Ma mängin jumalat ja sa iseend...  Ja mida kõrgem aknalaud seda parem, ei paista valgus sisse. Valgus, mis niikuinii on võlts.
 
Kas arsti poole pole pöördunud... Äkki saaks veel abi... Kuigi tundub, et hilja... Kas see on mõni lapsepõlve trauma, et rauda sööma peab...?


Kui kodanik, kes arvab, et ma olen see, kes abi vajab, siis ma tahaks teada, et kes ta veel ise selline on sellist arvamust teise kohta omades. Inimestel, keda nii häirib kaasolendi olemine nende välimuse või vaadete tõttu, ilma et nood tema heaolu kahjustaks, sel on vist psüühikaprobleem... või ma eksin?

Kui sellised inimesed sööks rohkem sitta, selle asemel et seda omal suust välja ajada, oleks maailm palju positiivsem!

Ah-jaa. Raual on hea maitse. vere maitse...
 

Järgneb uuel nädalal...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles