Kumus näeb monumentide saatust

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis juhtuks kindral Johan Laidoneri ratsamonumendiga, kui Eestis saaksid taas võimule peninukid, on kole mõeldagi.
Mis juhtuks kindral Johan Laidoneri ratsamonumendiga, kui Eestis saaksid taas võimule peninukid, on kole mõeldagi. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Täna, 22. septembril kell 18 leiab Kumu kunstimuuseumi auditooriumis aset dokumentaalfilmi „Monument" rahvusvahelise versiooni esilinastus. Filmil on ingliskeelsed subtiitrid.

Eesti mälestussammaste saatusest muutuvas ajas kõneleva dokumentaalfilmi stsenarist on Juta Kivimäe, režissöör Tõnu Virve. Tootja Freyja Film 2009.

„Monumendi" vene keelde dubleeritud versioon esilinastub Kumu kunstimuuseumi auditooriumis 10. oktoobril kell 18.

Iga võim vajab monumente, ent ta tahab, et need oleksid tema nägu. Eestis on riigivõim viimase sajandi jooksul korduvalt muutunud. Iga lahkunud võim on võtnud kaasa oma monumendid, sest monumendid võivad olla ideoloogia ohvrid: nad on seda olnud varem ja on ilmselt ka edaspidi.

Ekraanile ilmuvad nii teisaldatud pronkssõdur kui Tšehhi kristallist Vabadusrist oma lugudega.
Kõnealune tõsielufilm ei kavatse kirjutada ajalugu ümber, film keskendub kultuurilooliste mälestusmärkide saatusele muutuvas ajas.

Kasutatud on unikaalseid kaadreid ja paljusid arhiividokumente avaldatakse esimest korda. Sõna saavad eesti skulptorid, endised meelsusvangid, ühiskonna- ja kunstiteadlased ning ausammaste autorid.

Peale selle toimub Tallinna kinomajas "Tallinna linna kodurahu" projekti raames 2.-6. novembril eesti ja vene koolidele filminädal „Monument". Lähem informatsioon esilinastusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles