Cabaret Rhizome täidab sügise tipptasemel mustkunstiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illusionistid Fred-Erik Johanson (vasakul) ja Aivar Minumets pakuvad tipptasemel mustkunstitrikke igas eas publikule.
Illusionistid Fred-Erik Johanson (vasakul) ja Aivar Minumets pakuvad tipptasemel mustkunstitrikke igas eas publikule. Foto: Mihkel Maripuu

Augustis kabareeks moondunud meelelahutuskeskus Cabaret Rhizome lisas mängukavva Eestis harvaesineva kunstivormi – mustkunsti. Sügisest hakkab mustkunstnike liit koostöös Cabaret Rhizome’iga korraldama regulaarseid mustkunstietendusi.

Esimene, lastele mõeldud umbes tunniajaline meelepettejada jõudis publiku ette pühapäeval. Illusionistid Aivar Minumets ja Fred-Erik Johanson lõbustasid 35-kohalisena välja reklaamitud saalis enam kui 40 inimest. Tuntud mustkunstniku Charleka sõnul üritusele mingit erilist reklaami ei tehtudki, seda suurem oli tegijate rõõm täismaja üle.

Ehkki Johanson on vaid 17-aastane ja oli ehk seetõttu veidi rohkem ärevil ning publikuga suheldes kohmetum, ei jäänud tema trikid keerukuse ja käteosavuse poolest vanema kolleegi omadele alla. Mustkunstiga on noormees tegelenud juba neli aastat, siin-seal esinenud on ta kolm aastat.

«Sattusin selle alaga tegelema täiesti kogemata, internetist leitud videote tõttu. Algul hakkasin kaartidega tegelema, aga nüüd liigun pigem manipulatsiooni suunas,» rääkis Johanson. Illusionistikarjäär algas ülesastumistega pereüritustel, aga tänu artistide agentuuridesse saadetud kirjadele leidis noor võlur peagi laiema publiku.

Elukutselise mustkunstnikuna Eestis leiba teenida ei pea Johanson võimalikuks, kuid nendib, et niisugune karjäärivõimalus võib tulevikus tekkida.

Töö selle nimel igatahes käib ja nii Johanson kui ka Charlekas tunnistavad, et viimastel aastatel on huvi mustkunsti vastu Eestis jõudsalt kasvanud. Peamise tõukejõuna näevad mõlemad mehed Jürgen Veberi populaarset telesaadet.

Tundub, et Veberi edu on paljud noored mustkunstnikud nii-öelda kapist välja toonud. Varem enamjaolt kutse peale esinemas käinud trikimehed otsivad nüüd innukamalt võimalusi oma andeid näidata.

«Minu teada pole Eestis pärast iseseisvumise taastamist niisugust kohta olnud, kus toimuksid regulaarselt mustkunstietendused. Kunagi väga ammu on niisuguseid kohti võib-olla olnud, aga praegu on Cabaret Rhizome kindlasti ainus,» teab Charlekas rääkida.

Sügise jooksul plaanib mustkunstnike liit lisaks lastele mõeldud etendusele lavale tuua veel mitu lavastust. Oktoobrikuu neljal õhtul on rahval võimalus esimest korda Eestis mustkunstietendusi lähivaates näha. Silmamoondajate sõnul on lähivaade ehk close-up mustkunsti puhtaim vorm, mis põhineb peamiselt käteosavusel ja tähelepanu eemalejuhtimisel ning kus trikke tehakse igapäevaste esemetega.

«See on selline intiimne värk. Laud, millel trikke tehakse, on publikule nii lähedal, et esimeses reas istuvad inimesed ulatavad selle pealt näiteks kaar­te võtma,» seletab Charlekas. «Arvan, et kõik, mis siin toimub, on publiku jaoks ennenägematu, kui nad pole just tihti Las Vegases käinud või end mustkunstimaailmaga pidevalt kursis hoidnud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles