Taljemõõt reedab naiste haigestumise riski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trenni tehes hakkab esimesena kahanema keha, alles seejärel kaalunumber.
Trenni tehes hakkab esimesena kahanema keha, alles seejärel kaalunumber. Foto: SCANPIX

Liiga suure vööümbermõõduga naistel on hilisemas elus suurem oht haigestuda suhkruhaigusesse.


Göteborgi Sahlgrenska akadeemia teadurite kinnitusel mõjutab teise tüübi diabeedi teket nii naiste taljemõõt kui ka näiteks rasvarakkude suurus, kirjutab Sydsvenskan.

Võimaliku haigestumise riski hindamiseks tuleb vööümbermõõt jagada keha pikkusega. Mida kõrgem on saadud suhtarv, seda suurem on oht suhkruhaiguse tekkeks.

Mõnede teadlaste arvates on rusikareegel, et saadud number peab olema väiksem kui 0,5 ehk teisisõnu - talje ümbermõõt võib moodustada maksimaalselt poole inimese pikkusest.

Teadlased leidsid ka seose rasvarakkude suuruse ja diabeedi vahel. Seitsmekümnedatel aastatel 245 naiselt võetud rakuproove analüüsides tuli välja, et 36 diabeeti haigestunud naise rasvarakud olid suuremad kui teistel.

Nüüd loodavad teadlased, et uued teadmised rasvarakkudest aitavad välja töötada tõhusamaid vahendeid suhkruhaiguse ennetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles