Angelina Jolie külastas maalima suurimat põgenikelaagrit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angelina Jolie põgenikega vestlemas
Angelina Jolie põgenikega vestlemas Foto: AFP / Scanpix

Hollywoodi staar Angelina Jolie loobus hetkeks oma luksuselust ja külastas maailma suurimat põgenikelaagrit.

Jolie on ÜRO põgenike probleemidega tegeleva allorganisatsiooni (UNCHR- United Nations Commission on Human Rights)  hea tahte saadik, kirjutab sky.news.com.

Jolie on oma ametiaja jooksul külastanud mitmeid põgenikelaagreid, kuid tema sõnul oli Kenya-Somaalia piiri ääres Dadaabis asuv põgenikelaager kõige hullem.

Jolie kohtus mitmete seal elavate perekondadega, kaasa arvatud ka noore emaga, kes oli just hiljuti laagrisse saabunud. Naise kinnitusel põgenes ta Somaaliast sõja jalust ja ta kõndis kolm päeva, et laagrisse jõuda.

Jolie sõnul on laagris elamistingimused väga rasked. Elanikel tuleb pikka aega seista puhta vee järjekorras.

«Ka välikäimlad on väga halvas seisukorras. Samuti ei ole korraldatud prügi äravedu. Inimesed elavad lausa prahi sees,» tõi näitlejanna esile kitsaskohti.

Igal kuul saabub Somaaliast põgenikelaagrisse kuni 7000 põgenikku. Kuna laager on ülerahvastatud, siis on hakanud seal ka haigused levima.

«Inimesed on elanud rasketes tingimustes aastaid. See on lausa hämmastav, kuidas suudab 20 inimest end ära mahutada paika, mis on mõeldud ühe neljaliikmelise perekonna jaoks. Samas on need inimesed väga üksteist hoidvad,» lisas Jolie.

Põgenikelaagrit külastades uuris näitlejanna võimalusi, kuidas põgenikke paremini ja efektiivsemalt abistada.

Joliest sai ÜRO põgenikeorganisatsiooni hea tahte saadik 2001. aastal. Esimene põgenikelaager, mida ta külastas, asus Sierra Leones.

Jolie sõnul soovib ta põgenikeprobleemiga tegeleda, kuna ta üks tütardest Zahara on pärit Aafrikast Etioopiast, kus on ka põgenikeprobleem olnud.

Angelina Jolie ja ta elukaaslase Brad Pitti peres kasvab kuus last, kellest kolm on lapsendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles