Kuulus gorillakuningas Titus suri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gorilla Titus
Gorilla Titus Foto: AFP / Scanpix

Rwanda gorillakuningas Titus suri  kõrges vanuses - 35-aastasena.

Titus sai kuulsaks 1988. aastal ahviuurijast Dian Fosseyst rääkivas filmis «Gorillas In The Mist», kirjutab AFP.

Rwanda National Volcano Parki esindaja kinnitusel suri ahv vanadusse. Esindaja lisas, et nädal enne surma ahv haigestus.

200 kilogrammi kaalunud gorilla Titus oli terve oma elu uurijate huviobjekt. Teda uurinud teadlastest üks kuulsamaid oli Dian Fossey. Fossey 1970. aastatel tehtud uurimistöö aitas mägigorillade väljasuremist ennetada ja nende arvukust suurendada.

Filmis «Gorillas In The Mist» mängis Fosseyt Sigourney Weaver.

Tituse ja Fossey ühine teekond saab jätkuda, kuna gorilla maetakse gorillade surnuaiale, mis asub Fossey kodumaja jäänuste lähedal. Fossey mõrvati 1985. aastal ja ta on samuti sinna maetud.

Ta elas oma elu lõpuni Rwandas Virunga mäe ja gorillade lähedal.

Ahvi surnukeha äraviimine võib raskendatud olla, kuna Titus oli karja juht ja kari ei pruugi ta maiseid jäänuseid niisama lihtsalt ära anda.

«Ülejäänud gorillad leinavad teda, puhastades ta surnukeha. Me peame olema kannatlikud ja ettevaatlikud. Niisama lihtsalt ei saa Titust ära viia ja maha matta,» selgitas looduskaitseala esindaja.

Rwanda on riik Aafrika keskosas.

Rwanda põlisasukateks on batvad. Alates kümnenedast sajandist kasvasid põhirahvuseks põlluharijatest hutud. 14. sajandil tungisid tänapäeva Etioopia aladelt Rwandasse tutsid, kes rajasid oma riigi.

1884–1916 oli Rwanda-Urundi Saksamaa asumaa. 1923. aastal andis Rahvasteliit Rwanda-Urundi Belgia halduse alla.

1962. aastal moodustati Belgia hooldusalast 2 iseseisvat riiki: Rwanda ja Burundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles