Mihhail Gorbatšov: Lenin tuleb maha matta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenini mausoleum Moskvas Punasel väljakul
Lenini mausoleum Moskvas Punasel väljakul Foto: AFP / Scanpix

Nõukogude Liidu esimese ja viimase presidendi Mihhail Gorbatšovi arvates tuleks Moskvas Punasel väljakul mausoleumis olev Vladimir Iljitš Lenin maha matta.

Gorbatšovi sõnul eirati Lenini balsameeritud surnukeha avalikkusele välja panemisega tema perekonna soovi ta maha matta, kirjutab The Telegraph.

Alates Nõukogude Liidu lagunemisest 1991. aastal on Lenini mausoleumi külastamine märgatavalt vähenenud ning paljude venelaste arvates tuleks nõukogude pärandil minna lasta.

«Ma ei tee ettepanekut nüüd kohe hauda kaevama hakata. Kuid tuleb kaaluda asjaolu, et mausoleum on oma tähtsuse kaotanud. Lenini mahamatmisega täidame nii tema kui ka ta perekonna soovi,» selgitas Gorbatšov.

Ka Venemaa president Boris Jeltsin rõhutas oma võimuloleku ajal, et Lenin vajab korralikke matuseid ja hauda.

Jeltsini plaan sai aga kommunistide hukkamõistu osaliseks.

Vladimir Putin eiras Lenini mahamatmise mõtet ja uus Venemaa president Dmitri Medvedev pole oma seisukohta veel avaldanud.

Lenini mahamatmise küsimus on Venemaal väga palju emotsioone tekitav teema. Ka vene õigeusu kirik pooldab tema mahamatmist, kuid kommunistide arvates on Lenin nähtav osa Venemaa ajaloost ja selle tõttu tuleb ta jätta Punasele väljakule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles