«Püha Tõnu kiusamine» avab Solarise kino

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
10. oktoobril 2009 esilinastub kinos Solaris režissöör Veiko Õunpuu uus mängufilm „Püha Tõnu kiusamine“
10. oktoobril 2009 esilinastub kinos Solaris režissöör Veiko Õunpuu uus mängufilm „Püha Tõnu kiusamine“ Foto: Homeless Bob Production
Vähem kui kuu aja pärast, 10. oktoobril 2009 esilinastub režissöör Veiko Õunpuu uus mängufilm «Püha Tõnu kiusamine». Tegu on Tallinna Solarise keskuse Cinamoni kino avafilmiga. Filmi nimiosas on Taavi Eelmaa, teistes osades Tiina Tauraite, Hendrik Toompere, Katariina Lauk ja näitlejad Eestist, Prantsusmaalt Venemaalt ning Rootsist. Filmi massivõtetel osales umbes 1000 eestlast ja venelast.

«Püha Tõnu kiusamine» räägib sellest, kuidas kinnise loomuga keskastmejuhil tuleb rinda hakata pistma üha kuhjuvate emotsionaalsete probleemidega, ning ta psüühika laguneb kätte ära nagu 81-aasta Ford Sierra.

Kesk elu vaevarikast rada
End leidsin keset metsa tumenevat,
Kus õige tee mul tuli kaotada.

            Dante Alighieri, «Jumalik komöödia». Inferno, 1. laul


«Püha Tõnu kiusamine» on film mehest, kes olles oma elu keskpaika jõudnud, end just sellisest tumenevast metsast leiabki, nagu Dante kirjeldab. Tema mõõdukalt jõukasse ja rahulikku ellu sugeneb tavatu häda - moraaliprobleem. Kas on võimalik olla «hea inimene»? Mida see üleüldse tähendab? Ja kes sellest kasu saab?
Kaastunne on kahjumlik kapital.

Filmis mängivad Taavi Eelmaa, Ravshana Kurkova (RUS), Tiina Tauraite, Hendrik Toompere Katariina Lauk, Harry Kõrvits, Sten Ljunggren (SWE), Denis Lavant (FRA), Rain Tolk, Juhan Ulfsak, Taavi Teplenkov, Marika Barabanštšikova, Peeter Volkonski, Andres Puustusmaa ja paljud teised.

Filmi stsenarist-režissöör on Veiko Õunpuu, produtsent Katrin Kissa, operaator Mart Taniel.

Kunstnikud Markku Pätilä (FIN), Jaagup Roomet, helikujunduse autor Janne Laine (FIN), helilooja Ülo Krigul, monteerija Thomas Lagerman (SWE). Kostüümide eest vastutavad Jaanus Orgusaar, Helen Ehandi ja Aldo Järvsoo, grimeerija on Kaire Hendrikson ning tootmisjuht Kaido Kivitoa.

«Püha Tõnu kiusamine» on valminud Eesti /Rootsi/Soome koostöös. Filmile eraldati rahvusvahelise koostööfilmide fondi EURIMAGES toetus (1,8 miljonit krooni). 2008. aastal anti Cannes’i filmifestivalil Veiko Õunpuule «Püha Tõnu kiusamise» stsenaariumi eest Euroopa Talendi preemia.

Õunpuu eelmine mängufilm «Sügisball» võitis erinevatel maailma festivalidel üle 15 auhinna, olles sealhulgas 2007. aastal Veneetsia filmifestivali Orizzonti programmi võitja. Sama aasta PÖFFilt tõi «Sügisball» ära kuus auhinda.  

Vaata eksklusiivset pildimaterjali peagi esilinastuvast filmist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles