Uuring: kiviaja mehed tapsid naiste saamiseks rivaale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviaja mehed tapsid naiste saamiseks rivaale
Kiviaja mehed tapsid naiste saamiseks rivaale Foto: Wikipedia.org

Suurbritannia Durhami ülikooli antropoloogide sõnul oli kiviajal üsna levinud, et ühe hõimu mehed tapsid teise hõimu mehi ja lapsi.

Uurijate kinnitusel oli selle eesmärgiks naiste varastamine, järglaste saamine ja oma hõimu järjepidevuse kindlustamine, kirjutab BBC.

 

Teadlased uurisid Saksamaalt Talheimist välja kaevatud 7000 aasta vanuseid inimskelette ja leidsid, et need kõik kuulusid kas meestele või lastele.

34 skeleti hammaste uurimine näitas, et need pärinesid kolmest erinevast grupist – ühest perekonnast ja hõimust ning rändkarjakasvatajatest.

Kõikidel skelettidel oli kolju vasakul poolel vigastus, mis näitas, et nad tapeti löögiga pähe.

Teadlaste arvates näitas naisskelettide puudumine, et rünnaku korraldanud hõimu mehed lihtsalt vangistasid naised, et saada järglasi.

«Rivaalitsevate hõimude vahel olid kokkupõrked tavalised. Kuid siinne uuring näitas, et teise hõimu liikmete ründamise ja tapmise põhjuseks olid otseselt naised,» selgitas antropoloog Alex Bentley.

Bentley jätkas, et naisi peeti siis väärtuslikuks saagiks ja selle tõttu jäeti ellu.

«Tegelikult oli iga hõimu eesmärgiks ennast järeltulijate saamise läbi kindlustada. Kuna hõimud olid väikesed, siis polnud paljudel meestel võimalik endale naist leida ning siis rünnati teist hõimu, et nende naised endale saada,» sõnas antropoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles