NASA uus sond hakkab uurima Kuu kummalist kuma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu
Kuu Foto: NASA

Rohkem kui 40 aastat pärast seda, kui Apollo astronaudid külastasid Kuud, asub USA kosmoseagentuur NASA uurima Kuud väikese robotsondi abil.

Kuud külastanud astronautide sõnul nägid nad enne päikese tõusu seal kummalist kuma, edastab Yahoo News.

Apollo 17 komandör Eugene Cernan joonistas sellest kummalisest kumast sketši. Teadlasi hakkas see huvitama, kuna on teada, et Kuul ei ole atmosfääri, mis saaks päikesevalgust peegeldada.

Teadlased kahtlustavad, et Kuu pinnal olev kosmiline tolm on elektriliselt laetud ning mingil viisil kerkib pinnalt üles.

NASA saadab Kuu uurimiseks selle nädala reedel Virginiast Wallopsi uurimisjaamast Minotaur V raketiga välja uurimissondi Lunar Atmosphere and Dust Experiment Explorer – LADEE.

«Maapealne tolm on nagu talk. Kuu oma aga märgatavalt karmim. Selles võib olla elektrit. Kuu on keskkond, kus on võrdlemisi keeruline töötada,» sõnas NASA LADEE projekti juht Butler Hine.

LADEE uurib ka Kuud ümbritsevaid gaase. Teadlaste sõnul ei ole Kuu ümber atmosfäär, vaid eksosfäär. 

Kuu uurimissondil on ka eksperimentaalne optiline laser kommunikatsioonisüsteem. NASA loodab samasuguseid süsteemi kasutada tulevastel planeetide uurimise sondides ja kulgurites.  Näiteks Marsi omas, mis peaks välja saadetama 2020. aastal.

LADEE jõuab Kuule 30 päevaga, see on kümme korda kauem, kui kulus Apollo missioonide rakettidel.

Missioon peaks kestma kuni üheksa kuud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles