Kestva kooselu saladus? Magage eraldi voodites

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kestva abielu saladus? Magage eraldi voodites
Kestva abielu saladus? Magage eraldi voodites Foto: SCANPIX

Uneteadlase Neil Stanley sõnul peitub hea tervise ja kestva kooselu saladus selles, et paarid magavad eraldi voodites.

Stanley jätkas, et voodi jagamisest tekib üsna palju probleeme, nagu norskamine, teki-padja endale rebimine ja laiutamine, kirjutab BBC.

Teadlase uuring näitas, et voodit jagavatest paaridest 50 protsenti kannatab unehäirete all.

«Magamatus mõjub halvasti nii abielule kui ka tervisele. Pidevad unehäired aga võivad esile kutsuda depressiooni ning tekitada südamehaigusi. Haigused omakorda võivad halvendada inimsuhteid ning viia isegi abielulahutuseni,» selgitas teadlane.

Stanley sõnul sai abieluvoodi traditsioon alguse alles tööstusrevolutsiooniga, kui inimesed kolisid linnadesse ning elukohtades oli ruumi vähe.

«Näiteks vanas Roomas oli abieluvoodi laste sigitamise paik, kuid nii mees kui ka naine magasid eraldi voodites,» tõi uurija ajaloost näite.

Stanley jätkas, et kui paaril ei teki voodi jagamise ja unega probleeme, siis võivad nad ühte voodit edasi jagada. Kui aga on probleeme, siis peaks kindlasti kaaluma kahte eraldi voodit.

Ta jätkas, et pikka aega koos olnud paaridel on tavaliselt eraldi voodid.

«Hommikul oma voodis ärkamine ja siis partneri kaissu pugemine on suur nauding. Eriti veel siis, kui ollakse end korralikult välja maganud. Koos magamine ja partneritevaheline intiimsus tekib emotsionaalsest vajadusest, kuid füüsiline, psüühiline ja vaimne heaolu sõltub heast unest,» lausus Stanley.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles