«Ringvaade» keskendus tõsistele teemadele

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saatejuhid Marko Reikop ja Anu Välba
Saatejuhid Marko Reikop ja Anu Välba Foto: ETV

Esmaspäevaõhtuses ETV saates «Ringvaade» said sõna tapmise eest vangis istunud noormees ning laupäeval hukkunud ratturite tuttavad.

Esimene pikem lugu rääkis noormehest, kes tappis purjus purjus peaga juhuslikult ära inimese. Kümneaastasest karistusest istus ta vangis seitse aastat ja kaheksa kuud.

Ema tunnistas äsjavabanenud Denisi oodates, et poleks iial uskunud, et tema pojaga võib niisugune asi juhtuda. «Mul oli väga raske. Olin haige, närvisüsteem oli täiesti sassis,» kirjeldas ema tundeid, mis valdasid teda pärast juhtunut.

Just vabadusse astunud Denis ütles, et tahaks esimese asjana jäätist ja siis juuksurisse. Kaasvangid olevat käinud ja soovinud heatahtlikult, et ärgu ta enam tagasi tulgu. Ta tahtis ka minna ja vaadata, kuidas linn on aastate jooksul muutunud.

«Püüdsin ära kasutada kõiki võimalusi, mida vangla pakkus, et hoida seda head, mis veel sees on,» rääkis Denis.

«Kõik arvavad, et vanglas on kõik hirmus jubedad pätid, kes tapavad, vägistavad ja varastavad, kuid paljud satuvad sinna sellepärast, et keegi ei hooli neist,» märkis noormees. Ta arvas, et kui riik teeks paremat tööd, ei satuks sinna pooled inimestest.

Vanglasolekuga kaotas ta peaagu kõik sõbrad, ainult kaks inimest leidsid ta üles ja pakkusid tuge.

«Kindel pole enam milleski. Kunagi arvasin, et mina vanglasse ei satu. Nüüd teen kõik selleks, et seda enam ei juhtuks,» lubas Denis. Juhtunule ta iga päev ei mõtle, kuid kui filmist mõnda tapmisstseeni näeb, siis tuleb ikka meelde.

Kõige raskemaks peab ta seda, mida on põhjustanud kannatanud perekonnale, sest surnu jaoks ei muutu enam midagi. «Mida ma ütleksin neile? Andke andeks? See oleks tobe. Kui ma oleks nende asemel, siis ma seda inimest näha ei tahaks,» mõtiskles noormees.

Kuriteo põhjuseks nimetas ta suutmatuse end kontrollida ja loomulikult alkoholi. Juhtunu täpseid asjaolusid ta ei avaldanud.

«Saan mitte enam tagasi minna. See oleks kõige parem kingitus talle,» ütles Denis pisarsilmil, kui mõtles sellele, kui raske oli tema emal.

Laupäeva õhtul kaldus Pärnumaal vastassuunavööndisse sõiduauto ja põrkas kokku kahe jalgratturiga, kes hukkusid. «Ringvaate» reporter käis pealtnägijaid usutlemas.

«Järsku käis kõva pauk ja nägime, kuidas nad täitsa lendasid sealt ratastelt,»  ütles pealtnägija.  «Kehitas õlgu ja ei osanud midagi öelda. Oli nagu uhke ja üleolev. Paistis, et ta võis olla narkojoobes,» kirjeldas pealtnägija õnnetuse põhjustanud autojuhi käitumist.

«Mul on palju viha selle autojuhi peale. Pean püüdma rahuneda, sest ei saa enam midagi muuta,» rääkis ohvri sõbranna. «Neil oli nii palju tulevikuplaane ja unistusi...»

Saates sai sõna Eesti meister trekisõidus, Mihkel Reile, kes on kaks korda autoga kokku põrganud. Ta rõhutas, et tegemist oli traagilise ja kurva juhtumiga, kuid kinnitas, et jalgrattasõit ei ole selline ala, kus iga päev kellelegi otsa sõidetakse.

Reile sõnul pole Kesk-Euroopas olukord sugugi erinev, suurem osa juhte on mõistlikud, kuid leidub ka neid, kes rattureid ei salli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles