Viljandisse jõuab unikaalne kitarrist

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jason Carter
Jason Carter Foto: intenet

Laupäeval, 5. septembril kell 19 esineb Viljandi Jaani kirikus harf-kitarril Jason Carter.


Carter alustas elektrikitarristina, kuid tema rokkarikarjäär lõppes koos 80-ndatega. Sedamööda kuidas süvenes huvi kaugete maade ja väärikate traditsioonide vastu, tekkis tal isu katsetada eri stiile, eksootilisi helilaade ja vaba häälestust.



Tema viimaste aastate vaieldamatu lemmik ja inspiratsiooniallikas on suursugune harf-kitarr, mille professionaalsel tasemel valdajaid leidub kontrollimata andmetel maailmas napilt kolme­kümne ringis.



Sellele pillile kirjutatud lugudest on Jason Carteril valmimas heliplaat ning suuremalt jaolt neist koosneb ka tema Eesti kava.



Cornwallist pärit kitarrist on pikemalt elanud Londonis, Dubais, Kopenhaagenis ja Helsingis. Praegu asub tema kodu Lõuna-Prantsusmaal Nîmes’is.



Viimase 18 aasta jooksul on Carter esinenud enam kui 70 riigis, sealhulgas Usbekistanis, Afganistanis, Iraanis, Põhja-Koreas ja Põhja-Iiri kriisipiirkonnas. Ta on saatnud staare suurtel lavadel ning musitseerinud beduiinide ja pärlipüüdjatega lõkketule valgel. Ta on esitanud Soome, Iiri, Suurbritannia ja Venemaa sümfooniaorkestrite ees kuulsat Rodrigo kitarrikontserti.



Jason Carteri repertuaarist on parim tema enda looming. See on aja ja ruumi ning teel kohatud inimeste elurõõmu ja maailmavalu ainulaadne sulam. Tema instrumentaallood on maailmakogemusest sündinud muusika ning sellisena ongi see tajutav — sügav ja emotsioonidest tulvil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles