Lea Liitmaa korjab teiste inimeste rämpsu üles

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lea Liitmaa Staariturul
Lea Liitmaa Staariturul Foto: Jelena Rudi

Lauljatar Lea Liitmaa ütles, et ta pole elu sees prahti maha visanud. Veel enamgi, Lea keskkonnanärv on nii tundlik, et ta korjab ka teiste inimeste rämpsu üles ja viskab prügikasti.


«Paar päeva tagasi kõndisin Meriväljal poe poole, näpus suitsupakk, mille keegi oli maha visanud,» rääkis Lea. «Mitte ühtegi prügikasti ei olnud, alles poe juures sain selle ära visata. Teinekord tuleks prügikott kaasa võtta ja poe juurde jõudes oleks see juba päris täis.»

Elu24 tegeleb sel nädalal planeedi päästmisega, see tähendab ökoteemaga. Uurime tuntud inimestelt, kuidas nemad keskkonnateemasse suhtuvad.

Lea Liitmaa usub, et igal üksikul inimesel tasub keskkonna säästmise nimel pingutada. Ta ise annab selleks suurepärast eeskuju.

Nii näiteks keerab Lea iga kord käsi seebitades, hambaid pestes või juustele šampooni kandes jooksva vee kinni: milleks seda asjatult raisata. Samuti eelistab ta vannis käimise asemel end duši all pesta, ja õige ka: vannis vedeles kulub puhtaks saamiseks kolm korda rohkem vett kui duši all.

«Sellel on õigupoolest proosaline põhjus,» seletas Lea. «Me soojendame oma sooja vett ise ja vann on nii suur, et kui see sooja veega ära täita, siis pärast pesemiseks enam ei jäägi. Aga vahel on ikka vannis ka hea, eriti kui oled külmetunud, siis on see teraapia eest.»

Tänuväärset säästlikust näitab Lea üles ka nõudepesul: «Kui sul on kahe auguga kraanikauss, siis lased mõlemasse vett, ühes pesed ja teises loputad, nii on kõige säästlikum. Meil on nõudepesumasin kah, aga seda ei kasuta üldse viimasel ajal, tal on midagi viga.»

Spetsialistid ütlevad, et ühe nõudepesumasina tootmiseks läheb rohkem vett, kui see oma elu ajal säästa suudab. Samuti soovitavad nad näiteks autot muru peal pesta, muidugi juhul, kui mõlemad olemas. Siis ei kulu kastmise peale enam eraldi vett.

Oma päevast veetarbimist pole Lea kunagi kokku arvutanud, aga arvab, et kõige rohkem lähebki just muru kastmisele. Samas autot saabki ta oma Merivälja elamus ainult muru peal pesta.

Meriväljal tuleb kraanist nii head joogivett, et seda ei pea Lea vajalikuks poest pudelis tuua. Poeostud mahutab ta enamasti riidest ostukotti, et vältida iga kord uue kilekoti võtmist.

«Aga kui näiteks Säästumarketis käin, siis sealt saab sellise papist kasti, kus varem muud asjad sees olnud. Sellega on hästi mõnus ostud koju tuua. Ja talvel külmaga saab selle papi ära põletada,» lõpetas Lea Liitmaa keskkonnasäästunippi soovitades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles