17. sajandi maalilt leiti peidetud siga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
17. sajandi Hollandi kunstniku Egbert van der Poeli maal, millelt leiti üle maalitud siga
17. sajandi Hollandi kunstniku Egbert van der Poeli maal, millelt leiti üle maalitud siga Foto: AP / Scanpix

Hollandi 17. sajandi maalilt avastati restaureerimise käigus peidetud siga.

USAs Michiganis asuva Calvin College`i kunstikogusse kuuluv maal saadeti Chicagosse kunstirestaureerijale Barry Baumanile puhastamiseks, kirjutab foxnews.com.

Pealkirja «Küün» kandev maal pärineb 16 maali kollektsioonist, mille kinkis kolledžile üks selle lõpetanu Cornelius van Nuis.

Maalil on kujutatud naist ja kahte last küünis. Maali autoriks on Hollandi kunstnik Egbert van der Poel, kes elas 1621 – 1664.

Kolledž otsustas maali restaureerida lasta ja selle tõttu saadeti see ühele oma ala parimale asjatundjale.

Restauraator Bauman märkas, et maali üks osa oli tugevamini maalitud ja sellel oli mitu kihti värvi.  Kihtide maha koorimisel avastas ta, et esialgsel maalil oli kujutatud redelil rippuvat seakorjust.

«See oli hiljem üle maalitud. Küsimus kerkib, et miks? Arvan, et seda ei teinud kunstnik ise, vaid keegi teine. Jõukas patroon, kes selle maali tellis, palkas kellegi teise selle üle maalima. Võimalik, et patroonile ei meeldinud tapetud siga,» arvas Calvin College esindaja Joel Zwart.

Zwart jätkas, et pärast restaureerimist ja esialgse kompositsiooni taastamist näeb maal palju parem välja.

Restaureerimine andis informatsiooni ka maali enda kohta. Nimelt avastati, et see on osa kaksikmaalist, millel on kujutatud sama teemat.

Selle maali teine osa asub Hollandis Amsterdamis Rijksmuseumis.

 Fotosid vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles