Arheoloogid leidsid Egiptusest kindluslinna jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tharust leitud kiviplaat, mis kirjeldab, et tegemist on Horuse nime kandva sõjatee algusega
Tharust leitud kiviplaat, mis kirjeldab, et tegemist on Horuse nime kandva sõjatee algusega Foto: Reuters / Scanpix

Arheoloogid  leidsid  Kirde- Egiptusest kindluslinna jäänused.

Siinai poolsaarelt leitud kindluslinn kandis nime Tharu ja see paikneb tänapäeva Qantara linnast kolme kilomeetri kaugusel, kirjutab AFP.

Kindluslinn asus jumal Horuse nime kandva sõjatee alguses. See tee kulges Vahemere suunas.

Arheoloog Mohamed Abdel Maksoudi juhitud meeskond alustas selles piirkonnas väljakaevamisi juba 1986. aastal, kuid esimeses suurema avastuse tegid nad alles nüüd.

Sõjakindluse ja linna asupaigast leiti mitmeid kiviplaate, millel mainitakse kolme vaaraod – Tuthmosis II-st, kes valitses alates 1512. aastast e.kr. ja kes alustas sinna paika sõjalise tugikoha rajamist ning Set I-st ja Ramses II-st.

Leiupaik paljastas kindlusejäänused, mis arheoloogide sõnul pärinevad Ramses II ajast ning selle suurus on 500 korda 250 meetrit ning kaitsetornide kõrgus oli neli meetrit.

«Uuringud näitasid, et tegemist on Egiptuse armee tugipunktiga. Seda kasutati Uuest Riigist (1550–1069 e.kr.) kuni Ptolemaioste perioodi (332–30 e.kr.) lõpuni, Kleopatra surmani. Selle sõjafordi kuju on sarnane templite kujuga,» selgitas arheoloog Maksoud.

Arheoloogi kinnitusel on see leiupaik Põhja-Siinais esimene, kus on leitud Uue Riigi ajast pärit tempel.

Lisaks leiti ka ladude jäänuseid, kus armee hoidis igapäevaeluks vajalikke asju – viljaladu, relvaladu, religioosseteks üritusteks vajalike asjade panipaik ja jumalakujude ladu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles