Paleontoloogid: lendavad tiibsisalikud pidasid jahti ka maapinnal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus pterosaurustest
Kunstniku nägemus pterosaurustest Foto: images.com

Briti paleontoloogide sõnul suutsid lendavad tiibsisalikud ehk pterosaurused peale veekogudest kalade püüdmise ka maapinnalt saaki jahtida.

Need lendavad eelajaloolised loomad käitusid veest saaki haarates sama moodi nagu tänapäeva merelinnud, kuid samas olid võimelised maapinnal endast väiksemaid isendeid  toiduks püüdma, kirjutab metro.co.uk.

Pterosauruste tiivaulatus oli kümme meetrit ja nende kaelad võisid olla sama pikad kui tänapäeva kaelkirjakud.

See liik elas Keskaegkonnas 230 - 65 miljonit aastat tagasi.

Nüüd võrdlesid paleontoloogid Darren Naish ja Mark Witton pterosauruste skelette tänapäeva loomade skelettidega.

Naish sõnas, et väljasurnud pterosaurused meenutasid oma anatoomialt mõnevõrra tänapäeva kurgi, kes samuti on pikkade jalgade ja pika noka ning kaelaga.

«Välja on pakutud, et nad jahtisid saaki nagu raisakotkad, tuhnisid oma pikkade nokkadega maapinnal või lendasid üle veepinna, haarates kalu noka vahele,» sõnas Naish.

Ta jätkas, et eelajaloolise looma pikk kael on seni teadlaste seas palju vastuolulisis teooriaid nende elu ja jahipidamise viisi kohta tekitanud.

«Arvan, et pikk kael hõlbustas maapinnalt toidu leidmist. Pterosauruste jalgade kuju on selline, mis just ei soodusta vees liikumist, kuid seda enam aitasid sellised jalad neil maapinnal toime tulla,» nentis paleontoloog.

Uurijate kinnitusel hankisid tiibsisalikud saaki kahel viisil - veest kalu ja maapinnalt väiksemaid loomi napsates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles