Moekunstnik Reet Aus: kuidas kõige paremini keskkonda säästa?

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Aus
Reet Aus Foto: Naisteleht

Ilma veeta poleks planeedil Maa elu, räägivad juba kooliõpikud. Kuidas me puhta vee varudesse suhtume?

Moekunstnik Reet Aus, mida te arvate säästlikust veekasutusest? Kas on sügavat mõtet hambapesu ajaks vesi kinni keerata ja nõusid masinaga pesta või ei muuda ühe inimese ponnistused suurt midagi?

Kui võtta arvesse seisukohta, et kahest suurimast keskkonnaprobleemist üks on puhta vee puudus, siis tuleks vaadata asja veidi laiemalt. Loomulikult on mõistlik hambapesu ajaks vesi kinni keerata, kuid samas tasub küsida, kus on tegelik probleem.

Ei ole saladuseks, et nii kerge- kui rasketööstus kasutavad tootmises väga suurel hulgal vett. Lihatööstus on üks suurimaid põhjavee reostajaid. Samuti puuviljakasvatus ja tekstiilide järeltöötlus.

Seega, kuidas säästan ma planeeti rohkem? Kas ostes uue nõudepesumasina, mille tootmiseks on kulutatud vett rohkem, kui ma oma eluajal jõuan nõudepesu peale kulutada või jätta see ostmata? Kas ostes iga hooaeg uued riided või tarbida juba olemasolevaid asju nende eluea lõpuni?

Ja kas ei tundu jabur, et iga kord tualetis käies tõmbad sa oma s....e peale 4 liitrit puhast joogivett? Samal ajal, kui Hiinas pole 40% inimestele puhas joogivesi kättesaadav...

Rääkides säästmisest on kaks teed - isiklik, materiaalne säästmine või keskkonnasäästlik mõtlemine. Need ei ole üks ja see sama asi.

Mina pesen nõusid kahe auguga kraanikausis. Suuremasse lasen pesuvee, väiksemasse loputusvee. Teen seda korra päevas. Arvutuste kohaselt kõige veesäästlikum pesemise viis. Ja loomulikult keeran hambaid pestes vee kinni...

Kas ja kuidas sina keskkonda säästad?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles