Asjatundja: naissportlaste soo määratlemine ei ole nii lihtne

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caster Semenya
Caster Semenya Foto: AP / Scanpix

Arstide ja sporditeadlaste sõnul on viimase kümne aastaga sportlaste sootestid märgatavalt paranenud, kuid soo määratlemine on ikkagi veel üsna keeruline.

Meheliku käitumise ja näojoontega naine loetakse ikkagi naiseks ning teda ei karistata, kui ta looduse poolt kaasa antud võimete tõttu on spordis suuteline rohkemaks, kirjutab Times Online.

Soolise määramise asjatundja Mark Porteri arvates on ebatõenäoline, et Berliini MMil sooskandaali keskmesse sattunud Lõuna-Aafrika Vabariigi naisjooksja Caster Semenya oma 800 meetri kuldmedalist ilma jääks.

Porteri sõnul on Semenyal meestele omaseid jooni, kuid ta on kasvatatud naiseks.

Asjatundja lisas, et sugu sõltu ainult geneetikast.

Alates 1966. aastast käivad kahtlust äratavad naissportlased läbi komisjonist, mille hulka kuuluvad günekoloogid, psühhiaatrid ja endokrinoloogid.

Arstide sõnul on tänaseks päevaks soo määratlemine muutunud ja seda ei määrata ainult genitaalide järgi. Mõningatel juhtudel on kõrvale jäetud ka kromosoomid.

Munarakkudes on ainult X-kromosoom, seemnerakkudes aga X- või Y-kromosoom. Kaks X-kromosoomi annab naise, X- ja Y-kromosoomid aga mehe.

Loode on oma varajases staadiumis alati naissoo tunnustega. Meesalge tekkimiseks on vaja Y-kromosoomi, mis tagab meeshormoonide tootmise. Selle tagajärjel tekivad poisslastel munasarjade asemele munandid ja kliitori asemel tekib peenis. Kuid loodus mängib vahel vingerpusse ja kõik ei lähe plaani kohaselt.

Mitmed eri põhjused võivad viia selleni, et sugu ei ole üheselt määratletav. Siis võib isik olla välimuselt naine, kuid kromosoomidelt mees ning ta organismis on ülekaalus meessuguhormoonid. See tekib sellest, et Y-kromosoom muudab küll munasarjad munanditeks, kuid loote areng ei lähe meessooks arenemist mööda, vaid jätkab naisena arenemist.

Sellise organismiga lapsi kasvatatakse nende välimuse põhjal tüdrukutena. Neil on küll rinnad, kuid puudub emakas ja munasarjade asemel on neil organismis väikesed munandid.

Ebatavaline olukord ilmneb, kui täiskasvanuna püüavad sellised naised rasestuda ja see ei õnnestu. Enamik selliseid naisi ei tea, et nad on geneetiliselt mehed.  

Arstide sõnul võivad naistel mehelikku välimust tekitada ka hormonaalsed häired.

Spordiarstide sõnul ei ole uuritud, kas Y-kromosoom või tavapärasest kõrgem testosteroonitase annab naissportlastele paremad šansid võiduks.

Mark Porter selgitas, et rahvusvaheline kergejõustikuliit IAF määras 1990. aastate alguses, et naissportlased peavad saama võistelda naiste sarjas, kui neid on kasvatatud naisteks ning mitte arvesse võtma nende geneetilist sugu.

Sama määruse järgi tuleb meesteks kasvatatud naised naissportlaste hulgast välja arvata ning naistena mitte võistlema lubada.

Porteri arvates on Caster Semenya puhul tegemist eelpool kirjeldatud juhtumiga, kus naisel on rinnad, kuid ei ole emakat. Ka on Semenya kasvatatud naiseks.

Semenya perekonna kinnitusel ei ole kahtlustki, et tegemist on naisega, sest ta kannab bikiine ja stringe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles