Okeanoloog: Titanicu vraki uurimine oli suitsukate

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA okeanoloog Robert Ballard
USA okeanoloog Robert Ballard Foto: AP / Scanpix

Ameeriklasest okeanoloogi Robert Ballardi sõnul oli Titanicu leidmise missioon suitsukate, mille varjus uuriti tegelikult kahte külma sõja aegset tuumaallveelaeva vrakki.

Kui Ballard ja ta meeskond 1985. aastal tõid avalikkuse ette, et nad olid leidnud Atlandi ookeanist Titanicu vraki, olid nad juba lõpetanud uurimise, mis juhtus USA kahe allveelaeva USS Tresheri ja USS Scorpioniga, kirjutab foxnes.com.

Need mõlemad USA mereväele kuulunud alused uppusid 1960. aastatel, viies merepõhja üle 200 mehe. Siis kahtlustati, et need alused uputas mõni Nõukogude Liidu allveelaevadest.

Ballard tunnistas nüüd, et tema esmaseks ülesandeks oli Titanicu asemel hoopis kahte hukkunud allveelaeva uurida. Hiljem sai ta loa ka kunagise superlaeva vrakki uurida.

Vrakke uuriti Ballardi poolt 1980. aastate alguses ehitatud allveeroboti abil ja meeskonnal oli selleks aega ainult 12 päeva.

Ballard lisas, et allveelaevavrakke uurides hakkas ta meeles mõlkuma idee leida ka Titanicu vrakk, mille ta teadis kuskil seal lähedal asuvat.

Okeanoloogi kinnitusel oli USS Tresher tükkideks purunenud ja USS Scorpionist polnud peaaegu mitte midagi järel.

«USS Scorpion oleks lastud nagu läbi paberipurustaja,» nentis Ballard.

Ballard tegi USA mereväe käsul uurimisretke 1982. aastal ja enne 1985. aastat ei saanud ta avaldada, et on leidnud ka Titanicu vraki.

«Ma ei saanud ülisalajasest missioonist mitte kellelegi rääkida, mereväe poolt avaldati survet. Olin salajasel missioonil. Arvasin, et see missioon on hea võimalus leida Titanic ja heita pilk sellele,» lisas Ballard.

Titanic sõitis  oma esireisil vastu jäämäge. Kokkupõrge leidis aset pühapäeval, 14. aprillil 1912 kell 23.40 laeva aja järgi ning alus vajus põhja kaks tundi ja 40 minutit hiljem ehk 2.20 laeva aja järgi. Uppus üle 1500 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles