Anu Saagim reformib kirikut

Mart Juur
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Juur
Mart Juur Foto: Pm

Martin Luther oli saksa teoloog, kes kannatas kroonilise kõhukinnisuse all, mida ravis ohtra õllejoomisega.


On avaldatud arvamust, et just pidev õlle­vine mängis otsustavat tähtsust sündmusteahelas, mis muutsid ajaloo käiku. 31. oktoobril 1517 naelutas Martin Luther Wittenbergi lossikiriku uksele kuulsad teesid, kus mõistis hukka katoliku kiriku silmakirjalikkuse, vagatsemise ning indulgentsidega kaubitsemise. Lutheri haamrilöökidest sai alguse reformatsioon, mis pani aluse usupuhastusele ja ristikiriku uuenemisele.



Tänapäeval on kirik mugandunud ning tardunud, tas pole enam värskust ja hoogu. Viimati pakkus kirik laiadele rahvamassidele huvi 90ndate alguses, kui jagati Saksamaalt saabunud nänni ja riideid ning tegutses ansambel Sõnajalg. Kirik vajab muutusi, et ajaga kaasa minna. Paraku on piiskopid ja pastorid huvitatud ametikohtade ja privileegide säilitamisest ning kirikukümnise taastamisest.



Õnneks leidub üks vapper vanaproua, kes on südameasjaks võtnud kiriku reformimise. Jutt käib Anu Saagimist, kes tõi pühapäevases «Kirikuelu»-saates välja oma revolutsioonilised teesid. «Kirik võiks moderniseeruda,» arvas ta. «Olgem positiivsed ja tehkem huvitavaid asju, et rahvale ei jääks kirik nii kaugeks.» Saagim naelutas häbiposti kiriku silmakirjatsemise ja võltsmoraali ning leidis, et jutlused on igavad ja kirikukontsertide piletid pensionäri jaoks liiga kallid.



Proua Saagim on meie päevade Martin Luther. Soovime Anule jõudu ja jaksu ning leevendust kõhuhädale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles