Raamat: koonduslaagrites tegutsesid bordellid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natsid sundisid koonduslaagrite naisvange prostituutideks. Fotol Auschwitzi saadetud naised
Natsid sundisid koonduslaagrite naisvange prostituutideks. Fotol Auschwitzi saadetud naised Foto: AFP / Scanpix

Saksmaal tutvustati hiljuti raamatut, mille kohaselt olid natside koonduslaagrites bordellid ning natsid sundisid naisvange prostituutideks.

Ajaloolase Robert Sommeri 460-leheküljeline raamat kannab pealkirja «Das KZ Bordell» (Koonduslaagri bordell), kirjutab The Telegraph.

Saksa ajaloolaste sõnul oli koonduslaagritega, eriti aga seal tegutsenud bordellidega seotu pikka aega tabu. Ka ei soovinud koonduslaagrites ellu jäänud naised oma julmadest kogemustest rääkida.

Raamatus seisab, et esimene koonduslaagribordell avati 1942. aastal Austrias Mauthausenis. Kokku avati Teise maailmasõja ajal kümme koonduslaagribordelli, millest suurim oli Auschwitzis. Viimane selline bordell avati sõja lõpus 1945. aastal.

Koonduslaagri bordellides ei töötanud juuditarid, vaid teisest rahvusest naised.

Ajaloolaste hinnangul töötas sellistes bordellides umbes 200 naist.

«Naistele lubati, et kui nad pool aastat prostituutidena töötavad, lastakse nad vabaks. Seda ei tehtud mitte kunagi. Prostituutideks ei võetud juuditare ega venelannasid,» selgitas Sommer.

Sommer jätkas, et bordellid ei olnud ainult koonduslaagri valvurite jaoks, vaid ka meessoost eliitvangide jaoks, et nad paremini tööd teeksid.

«Bordellid rajati tegelikult selleks, et meesvange paremini tööle sundida. Vangide puhul asi tegelikkuses ei toiminud, sest nad olid bordelli külastamiseks liiga kurnatud. Eelkõige olid prostituudid ikka sakslastest ohvitseride ja valvurite jaoks,» selgitas raamatu autor.

Natsid kehtestasid aja, mil vangid said bordelli külastada. Prostituutide teenust sai kasutada igal õhtul kella 20.00 – 22.00 ja pühapäeva pärastlõunal.

«Bordellid näitavad natside terrori uut külge. Pärast sõda jäi paljudele koonduslaagris prostituudiks olnud naistele stigma külge ja nad olid ühiskonna heidikud,» lisas autor.

Sommeri väite kohaselt võtsid natsid prostituutide idee üle Nõukogude Liidu 1930. aastate GULAGi vangilaagritest.

«Natsid tegid vahet rahvusel ja rassil. Sakslane tohtis ainult sakslannast prostituuti kasutada, slaavlasest vang aga slaavitari. Vangide puhul ei tohtinud seks kesta kauem kui 15 minutit ja lubatud oli ainult misjonäriasend,» selgitas autor.

Sommeri kinnitusel tegelesid koonduslaagrites teatud isikud läbi seina tehtud aukude intiimakti jälgimisega. Kõik selle kohta käiv dokumenteeriti detailselt.

Sommer intervjueeris oma raamatu tarbeks 30 koonduslaagris ellu jäänut, sealhulgas ka mitut neid bordelle kasutanud meest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles