Tulevased tudengid ülikooli kõrvalt tööle ei kipu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu Sütevaka humanitaargümnaasiumi kuldmedaliga lõpetanud Anita Püsiäinen on septembrist Tartu ülikooli kirjanduse ja kultuuriteaduse eriala värske tudeng.
Tänavu Sütevaka humanitaargümnaasiumi kuldmedaliga lõpetanud Anita Püsiäinen on septembrist Tartu ülikooli kirjanduse ja kultuuriteaduse eriala värske tudeng. Foto: Hille Rokk

Peagi algav kooliaasta viib kõrgkoolidesse suurel hulgal noori. Kuigi kodust eemal peab rahaga omapäi hakkama saama, ei taha värsked tudengid endale õppetöö kõrvalt lisakohustusi võtta.


Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi kuldmedaliga lõpetanud 19aastane Anita Püsiäinen läheb sügisel Tartu ülikooli kirjandust ja kultuuriteadust õppima. Neiul oli raskusi eriala valimisega, sest ta ei tea veel, kelleks saada tahab.



“Ma ei ole veel endas kindel ega tea, mida tahan edasi teha ja kellena näen end tulevikus,” ütles Anita. “Valisin lihtsalt ühe ala ära, et mitte jätta aastat vahele. Käisin ka Tallinna ülikooli kultuuriteaduse katsetel, kuid sinna sain ainult tasulisele kohale, seega otsustasin Tartu kasuks, sest seal olen riigieelarvelisel kohal.”



Kuldmedal andis tüdrukule ülikooli pääsemiseks lisapunkte ja et Anita eksamitulemused olid head, garanteeris see neiule riigieelarvelise õppekoha. Õppelaenu neiu võtta ei kavatse ja töödki õpingute kõrvalt otsima ei hakka.



“Arvan, et saan ka ilma õppelaenuta hakkama ja ma oleksin nõus tegema ainult paindliku graafikuga tööd, sest lähen Tartusse ennekõike õppima,” märkis ta. “Töö võtaks liiga palju aega ja energiat, kuigi raha oleks alati vaja.”



Eriala valik on raske


Elama hakkab Anita koos sõbrannaga kahetoalises üürikorteris. Elukoha otsimine oli tulevasele tudengile endalegi üllatavalt lihtne.



“Me läksime sõbrannaga kohvikusse, võtsime arvuti kaasa ja hakkasime kinnisvaraportaale uurima,” rääkis ta. “Sobivad variandid kirjutasime üles ja läksime järgmisel päeval kortereid vaatama. See ei olnud üldse nii raske, kui ma alguses kartsin. Vastupidi, see oli üllatavalt lihtne - kõigest üks kõne maaklerile, et leppida kokku sobiv kellaaeg.”



Nüüd on Anital vaja veel asjad Tartusse viia ja sügisel sisse kolida. “Muid ettevalmistusi peale oma õppekava vaatamise teha ei oskagi,” lisas ta.



19aastane Merle Vunk lõpetas tänavu Hansagümnaasiumi ja läheb sügisel Tallinna majanduskooli õigusteenistust õppima. Neiu tunnistas, et kuigi ülikooli valik tuli lihtsalt, oli õige eriala valimine keeruline. “Ma ei teadnud peale kooli lõpetamist veel täpselt, mida soovin õppida. Seega oli erialadega tutvumine päris keerukas, tuli ju mõelda, kas see on ikka ala, mida järgmised kolm või viis aastat õppida,” selgitas ta. “Lõplik valik oli kõige raskem, kuna sain sisse kõikidesse koolidesse, kuhu kandideerisin.”



Kuigi kooliaasta on kohe algamas, nentis Merle, et ta ei ole veel elukohta leidnud. “Plaan on elada ühikas, kui sinna sisse saame, ja hiljem korter otsida,” lisas ta. “Ühikaga oleks kõik lihtne, kuid kui peame otsima üürika, läheb raskemaks. Alguses on mul ka võimalus sugulaste juures elada.”



Merle saab kogu rahalise toetuse vanematelt, seetõttu ei plaani neiu endale pealinnas tööd otsida. “Esimesel aastal ma kindlasti tööle ei lähe, sest eriala pidi olema piisavalt raske ja otsest vajadust töötada ei ole,” sõnas ta.



Astub vanemate jälgedes


Meditsiinihuviline 19aastane Martin Mand alustab sügisel õpinguid Tallinna tervishoiu kõrgkoolis õenduse erialal. Koidula gümnaasiumi lõpetanud Martin on enda sõnutsi juba mitu aastat eriala valikus kindel olnud.



“Ülikooli leidmine kõige raskem polnud, kuna Tartu ülikooli arstiteaduskonda ma ei saanud ja ega palju neid koole Eestis pole, kus saab meditsiini õppida,” rääkis ta. “Eriala valik oli mul juba mitu aastat tagasi selge ja sain sisse tasuta kohale. Astun oma vanemate jälgedes.”



Martini ütlemist mööda on ta ülikooli jaoks raha kõrvale pannud ega kavatse seetõttu ka õppelaenu võtta. Noormehel on olemas töögi, mida saab jätkata pealinnas elades: ta käib igal nädalavahetusel motokrossivõistlusi pildistamas. “Motokrosse toimub igal nädalavahetusel ja seal, kus toimub kross, olen ka mina,” märkis ta. “Stabiilselt aasta läbi on mul töö olemas.”



Elukoha otsingud on noormehel veel käsil, kuid sügise pärast ta ei muretse. “Elamisega on lood segased, sest ma pole leidnud veel sobivat korterit ega korterikaaslast, aga kui midagi head ei leia, lähen ühikasse. Seni puhkan täie raha eest,” lisas ta. “Mis seal ikka, uuel aastal uue hooga. Mina olen valmis.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles