Teadlased konstrueerisid vabalt lendava mikroroboti

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on märksa suurem, Boingu poolt arendatav lendrobot.
Pildil on märksa suurem, Boingu poolt arendatav lendrobot. Foto: NYT

Geeniused USA sõjalisest uurimiskeskusest DARPA valmistasid esimese miniatuurse roboti, mis suudab vabalt lennata ja oma toiteallikat kaasas kanda.


Nanorobot lehvitab tiibu nagu lind või kärbes, suudab operaatori raadiosignaalidele reageerides edasi-tagasi ning üles-all lennata, vahendab New Scientist. Esimesena omasuguste seas ei vaja see projekt välist toidet, vaid suudab oma jõuallika ise õhku tõsta.

Tõsi, prototüüp lendab ühe laadimiskorraga esialgu ainult 20 sekundit ja sedagi kontrollitud laboritingimustes. Samuti ei talu seade tugevamat tuult kui 2,2 m/s, seega pole lootustki, et niisugune masin võiks lähiaastatel sõduritele reaalses lahingutegevuses näiteks luures abiks olla.

DARPA teadlased töötavad edasi ja pole võimatu, suure saladuskatte alla on juba loodud mikrorakettidega varustatud minilahingurobotid. Enamasti on see, mis meediasse lekib, sõjatööstuses viie aasta tagune ajalugu.

Vaata videot lennumasinast siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles