Vanemuise teater avab juubelihooaja balletigalaga

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise ballett "Kevade". Pildil Steven Melendez ja Saori Nagata.
Vanemuise ballett "Kevade". Pildil Steven Melendez ja Saori Nagata. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Vanemuise teater korraldab laupäeval, 22. augustil Tartu Lauluväljakul tasuta rahvusvahelise balletigala „Vanemuise ballett 70", millega ühtlasi avatakse teatri 140. hooaeg.

Teatri pressiesindaja Tambet Kaugema teatel esinevad suurejoonelisel galal Vanemuise teatri balletiartistid ja külalised Julia Mahhalina ning Mihhail Lobuhhin Peterburi Maria Teatrist, Jurgita Dronina, Anna Valev ja Nikolaus Fotiadis Rootsi Kuninglikust Balletist, Vladimirs Latišonoks Läti Rahvusooperist, Artjom Maksakov, Sergei Upkin, Olga Malinovskaja ja Eve Andre Rahvusooperist Estonia.

Samuti näeb Tartus toimuval vabaõhukontserdil Rootsi nüüdisaegse tantsu üht tunnustatumat esindajat Pontus Lidbergi koos Gabrielle Lambi (Grand Ballet Canadien) ja Adrian Danchig-Waringiga (New York City Ballet).

Lavastaja ja kunstnik on Vanemuise balletijuht Mare Tommingas, valguskujundajad Andres Sarv ja Tõnu Eimra. Repetiitorid on Petrusjka Broholm (Taani Kuninglik Ballett), Ola Beccau (Rootsi), Ülo Vilimaa, Jelena Poznjak-Kõlar, Rufina Noor ja Fabrice Gibert (Prantsusmaa). Konferansjeena astub lavale Hannes Kaljujärv.

Vanemuise teatrijuhi ja gala produtsendi Paavo Nõgene sõnul pidas teater galat korraldades silmas kaht eesmärki. „Esiteks soovime populariseerida balletižanri ning pakkuda publikule niigi keerulistel aegadel tasuta võimalust saada osa ülevatest emotsioonidest, mida kahtlemata pakub vabas õhus toimuv suurejooneline balletietendus."

„Samuti tahame tutvustada publikule meie multikultuurset balletitruppi. Paljudele tuleb ehk praegugi üllatusena, et Vanemuise teatri balletitrupis on tantsijaid 14 riigist."

Eestis ei ole vabas õhus varem nii mahukat balletigalat korraldatud. Tartu Lauluväljakule pannakse üles hiigelsuured videoekraanid, kuhu otsepildi toodab Eesti Rahvusringhääling.

„Tänu sellele on toimuvast võimalik osa saada ka neil külastajatel, kes mahuvad istuma tagumistesse ridadesse või väljakut ümbritsevatele muruplatsidele," kinnitas Nõgene.

Tartu Lauluväljak on publikule avatud 22. augustil alates kell 18.30. Balletigala algab kell 20 ja toimub kahes osas ühe vaheajaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles