Kolme «Indiana Jonesi» filmi kaskadöör avas telgitaguseid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen filmist «Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull». Esiplaanil Harrison Ford
Stseen filmist «Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull». Esiplaanil Harrison Ford Foto: AFP / Scanpix

Kolmes esimeses «Indiana Jonesi» filmis peategelast, arheoloog Indiana Jonesi kehastanud Harrison Fordi dublandina üles astunud kaskadöör Vic Armstong avast telgitaguseid.

Inglasest kaskadööri sõnul tegi ta oma etteasted siis, kui neid näiteks Fordi jaoks liiga ohtlikuks peeti või oli staaril neid liiga keeruline teha, kirjutab skynews.com.

Armstrong peab üheks oma keerulisemaks etteasteks seda, kui ta filmis «Indiana Jones and the Last Crusade» (Indiana Jones ja viimane ristiretk) hüppas hobuselt tankile.

Armstrongi sõnul valiti ta Fordi dublandiks, kuna ta on kuulsa näitlejaga natuke sarnane.

«Võtetel aeti mind ja Harrisoni tihtipeale segamini. See tuli kasuks näiteks siis, kui Ford filmi «Indiana Jones and the Temple of Doom» (Indiana Jones ja hukatuse tempel) võtete ajal oma selja ära nihestas. Ta paranemisperioodil tegin kõik tähtsamad action stseenid mina,» lausus Armstrong.

Kaskadöör meenutas ka Fordi poolt naljatlemisi öeldud sõnu: «Kui sa teksti ka ära õpid, siis on minul Indiana Jonesi kehastajana vesi ahjus».

Armstrongi sõnul on tal kahju, et ta ei saanud filmi «The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor»  võtete tõttu osaleda uues linateoses «Indiana Jones and the Kingdon of the Crystal Skull» (Indiana Jones ja kristallpealuu kuningriik).

56-aastase kaskadööri kinnitusel tõid ta eluohtlikud ja mõnevõrra kurioossed etteasted talle lõpuks Oscari ja BAFTA filmiauhinnad.

«Olen hüpanud ehitistelt alla, sõitnud autosid sodiks, kihutanud hobustega. Kõik need etteasted kokku tõid mulle lõpuks auhindu,» lausus 56-aastane kaskadöör.

Armstrong jätkas, et tänapäeval kasutavad filmitegijad väga palju arvutitrikke, kuid vajadus elusate kaskadööride järele pole kahanenud.

«Arvutite abil saab kaskadööride küljes olevad turvaköied ja -matid lihtsa vaevaga ära kaotada. Kuid arvutigraafika ei saa asendada elusaid dublante,» nentis kaskadöör.

Vic Armstrong peab parimaks stseeniks 1959. aasta filmi «Ben Hur» kaarikute võiduajamist, milles kasutati suurel hulgal kaskadööre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles