Venelanna ründas «Mona Lisat»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo da Vinci maal «Mona Lisa»
Leonardo da Vinci maal «Mona Lisa» Foto: Wikipedia.org

Venelannast turist käivitas Pariisis Louvre´i muuseumis häiresignaali, kui viskas tassi kuulsa «Mona Lisa» maali pihta.

Renessansikunstnik Leonardo da Vinci kuulsat maali vaadanud 40-pealine turistidegrupp ehmatas, kui järsku üle nende peade terrakotatass lendas ja vastu maali kaitsvat kuulikindlat klaasi tükkideks purunes, kirjutab The Telegraph.

Tassi visanu oli selle natuke varem ostnud Louvre´i muuseumi poest.

Muuseumi esindaja sõnul ei kahjustanud visatud tass maali ega seda kaitsvat turvaklaasi.

««Mona Lisa» on üks kõige paremini hoitud ja turvatud maal. Seda hoitakse spetsiaalses kaitsekastis, mis kaitseb teda vibratsiooni, kuumuse ja niiskuse eest. Maali ümbritsev klaas on kuuli- ja muude võimalike purustuste kindel,» lisas esindaja.

«Mona Lisa» pihta tassi visanud venelanna võeti muuseumi turvateenistuse poolt kinni ja anti üle politseile. Turist kuulati üle, ka uuritakse tema vaimset tervist.

Arstide arvates võib venelannal olla niinimetatud Stendhali sündroom, haruldane haigus, mille puhul selle all kannataja võib kaotada mõnda kunstiteost nähes enda üle kontrolli  ja ründab seda.

Viimati tuli Louvre´is kunsti ründamist ette 1998. aastal, kui muuseumi külastanud matemaatikaprofessor ja rahulikuks pereisaks peetud mees lõi kodust kaasa võetud haamriga Rooma filosoofi Seneca kuju.

«Mona Lisa» on ainus Louvre´i maal, mis kunagi on varguse ohvriks sattunud. Selle varastas 1911. aastal muuseumitöötaja Vincenzo Perugia. Paar aastat hiljem leiti maal Itaaliast Firenzest.

1956. aastal sai «Mona Lisa» kannatada, kui see oli Montaubani muuseumis laenuks. Siis ründas üks näitusekülastaja seda happega. Kuulsa maali alumine osa  sai kannatada, kuid see õnnestus restaureerida.  Samal aastal ründas maali ka üks boliivlane, kelle visatud kivi tekitas teosel kujutatud naise õlale augu.

«Mona Lisa» kuulub Prantsuse riigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles